Държавата поема грижата за Аспаруховия мост и пътя за Златните

Мисия Варна

01-02-2015, 16:47

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Министър Лиляна Павлова: Всички проекти във Варна се изпълняват в срокове

Рехабилитация на пътя Варна – Златни пясъци , включително с изграждане на тротоари и осветление, както и проектиране на цялостен ремонт на Аспаруховия мост, са задачите, по които ще работи тази година министерството съвместно с община Варна. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ще бъде проучена и възможността за изграждане на трета лента от Т-образното кръстовище към входа на Златните. След приключване на зимния сезон най-компрометираните участъци и по магистралата за курортите, и по Аспаруховия мост ще бъдат ремонтирани.

Изграждането на магистрала „Хемус“ остава приоритет, тази година ще бъдат завършени участъкът Шумен – Белокопитово и големият пътен възел там. Паралелно вървят тръжни процедури за избор на изпълнител на двата лота в западната част на трасето – от Ябланица до разклона с Ловеч. За останала част – Ловеч-Белокопитово, ще се търси финансиране по линия на Европейската инвестиционна банка.

В рамките на текущата Оперативна програма „Регионално развитие“ всички проекти на община Варна се изпълняват в срокове и на този етап не виждаме притеснение за тяхната реализация. Нещо повече: след изготвен анализ, най-късно до април ще дадем възможност на общината да кандидатства за средствата, които са останали неусвоени или спестени по различни проекти на оперативната програма", каза още Павлова.

Тя връчи лично на кмета Иван Портних сертификат за това, че Варна е одобрена (на първо място, с няй-голям брой точки) да реализира проект за изграждане на социални жилища в кварта; "Аспарухово". Стойността за укрепването на терена, строителството и мебелирането на блока с 30 апартамента и 86 обитатели е над 3,5 млн. лв. В жилищата приоритетно ще бъдат настанявани хора, пострадали от водното бедствие в "Аспарухово" през юни. Най-късно през март пък Варна ще получи 8,5 млн. лв. от фонд „Солидарност“ за изграждане на двата охранителни канала в Аспарухово.

100 млн. лв. има запазени за морската столица по линия на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, които могат да бъдат използвани в рамките на Интегрирания план за градско развитие, съобщи още министър Павлова. Морската столица ще има възможност да кандидатства и за други проекти на стойност 300 млн. лева по фондовете за финансов инженеринг от типа на програма Jessica.

Подготовката на предстоящия летен сезон също върви активно, съобщи министър Павлова. До май трябва да бъдат проведени процедури за отдаване на концесия или под наем на около 100 плажа. За тези, за които няма желаещи, държавата чрез областните управи ще осигури средства за почистване.