Масово проверяват обекти на Енерго-Про във Варна и Шумен

Обект на проверка от ресорното министерство са ел.таблата

Екипите на Министерството на енергетиката, които са командировани във Варна и Шумен със заповед на министър Теменужка Петкова, провериха вчера и днес общо 91 сгради с клиенти на "Енерго-про". Проверките се наложиха след получени сигнали, че клиенти на дружеството, което снабдява с ток Североизточна България, са получили по две сметки за ток с един и същи падеж за плащане, съобщават от Министерството на енергетиката.

Експертите на Министерството на енергетиката проверяват няколко показателя. Обект на проверка от техническа гледна точка са заключването на ел. таблата, ако вратите им са метални – заземяването им, наличието на пломби на електромерите, точността на часовниците и други. При проверките вчера е установена една скъсана пломба, която е била заменена с нова веднага след проверката. Едно от общите табла е било със счупена панта. В седем случая е установено, че часовниците на електромерите не са точни с около 30 минути и отчитат неправилно часовете на смяна между дневна и нощна тарифа.

Допълнително ще бъде проверена коректността на издадените фактури, чрез сравнение с показанията на електромерите. Ако някъде се окаже, че показанията, записани във фактурите, са по-големи от тези в момента, ще означава, че при отчета потреблението е било изкуствено завишавано.

Днес проверките в Шумен продължават. Там 6050 абонати на дружеството от общо 100 хил. са получили по две фактури.

Проверките на електроразпределителните дружества ще продължат в ЧЕЗ и ЕВН, макар че за тях няма сигнали.

В резултат на бързата реакция на институциите и постоянната комуникация с електроразпределителните дружества потребителите няма да бъдат допълнително финансово натоварвани. Министерството на енергетиката следи ситуацията отблизо и ще реагира на всяка жалба или оплакване. Министър Петкова е поканила на среща представители на трите ЕРП-та, за да търсят заедно взаимноприемливи решения в интерес на българските потребители, уверяват от министерството. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен