Общинският превозвач намали загубите с 900 000 лева

"Вече нямаме финансови загуби, а само от амортизация на автопарка", обясни Максим Тодоров

С почти 900 000 лева е намалила загубите общинската фирма "Градски транспорт" през 2014 г. Това съобщиха от ръководството на дружеството пред комисията по транспорт към местния парламент на Варна. 

На 261 млн. лв. се равняват загубите към ноември 2014-а, при над 3,5 млн. лв. за предходната - 2013-а.

"Вече нямаме финансови загуби, а само от амортизация на автопарка", обясни Максим Тодоров от борда на директорите в дружеството. 

"Начислена е амортизация на всички нови автобуси и тролейбуси, което е необходимо да се направи по Закона за счетоводството и оттам идва загубата", коментира пред колегите си съветникът от ГЕРБ Тодор Балабанов. По думите му, ако не е била амортизацията, дружеството дори е щяло да излезе на печалба. 227 хил. лв. е паричната печалба на дружеството. Със 757 хил. лв. са намалени разходите, 516 хил. лв. са платени по-малко за горива. 

"Градски транспорт" има стари задължения към НАП от предходни години на стойност 1,2 млн. лв., но фирмата е сключила споразумение с приходната агенция за разсрочено погасяване. "Имаме приходи, с които да покриваме и старите задължения, и текущите", посочиха от дружеството. 

Общинският превозвач е спечелил арбитражното делото по прословутия договор с "Транстриумф", отчетоха още пред съветниците шефовете в "Градски транспорт". Според въпросния договор частната фирма трябваше да изкупи общинската и чрез нея да се реализира европроектът за интегриран градски транспорт.