Матура по компютри

Животът

24-01-2015, 09:25

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатно висше за бъдещи медици и инженери, ако останат в България

Два от изпитите в седми клас също ще бъдат онлайн

Над нова матура ще се потят гимназистите. Учениците да държат държавен изпит и по компютърни умения след десети клас, предвижда управленската програма на кабинета. Препитването ще бъде изцяло онлайн.

Два други изпита след седми клас също ще се провеждат чрез нета. Става дума за т.нар. малки матури по природни и обществени науки.

Основните изпити по български и математика, с които се извършва приемът в гимназията, обаче ще останат на хартия.Програмата на кабинета "Борисов 2" предвижда също при финансирането на училища да се взема предвид не само броят на учениците, но и качеството на преподаване. Същият принцип ще бъде заложен и при субсидиите за университетите.Учениците да държат матура и по компютри, предвижда управленската програма на кабинета. Националното външно оценяване по дигитални компетентности ще се провежда в десети клас, когато ще се завършва и първият етап на гимназията. То ще бъде изцяло онлайн.Два други изпита след седми клас също ще се провеждат чрез нета като част от идеята да бъдат внедрени дигитални методи при оценяването на децата. Става дума за миниматурите по природни и обществени науки. Основните изпити по български и математика, с които се извършва приемът в гимназията, не са споменати, така че явно ще останат на хартия. От програмата не става ясно дали онлайн изпитите ще се проведат еднократно, за да тестват възможностите за такова оценяване, или ще станат постоянна практика.Програмата предвижда също при финансирането на училища и детски градини да се взема предвид и качеството, а не само броят на учениците. С качеството на преподаване ще се обвърже и диференцираното заплащане на учителите. В училищата ще бъдат създадени тренировъчни предприятия, чрез които децата ще усвояват предприемачеството. При висшите училища ще бъде променен моделът на финансиране, като половината от парите, които се отпускат, ще бъдат давани също на базата на качеството, както и на това как се реализират студентите, които са ги завършили. Университетите ни вече ще получават оценки и акредитации не само на местно ниво, а и от европейски институции и експерти. Записано е също, че България трябва да се превърне в център "за модерно висше образование, атрактивен за студенти от Европа и света". Университетите ни ще получават подкрепа за участие в международни изяви, за да рекламират в чужбина образованието, което дават. Записано е, че ще има промени в Закона за висше образование в частта, свързана с броя на студентите и таксите, но не е уточнено как точно ще се коригират те. Държавата ще насърчава и малките и средни фирми, които искат да влагат пари в научни изследвания. Ще има и специални насърчителни схеми за назначаване на млади изследователи в предприятията.