Македония не признава дипломите ни, на Острова пък махат квотите

Животът

22-01-2015, 07:34

Снимка:

© Pixabay

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Британски университети вече приемат кандидатите, които са си харесали, още преди да са взели диплома

Македония вече не признава българските дипломи, съобщи депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов. В навечерието на новата година Македония е въвела поправка, съгласно която висшето образование на дадена група държави да не се признава. Сред тях са България и Румъния. Така македонските студенти, завършили тук, ще трябва да се явяват на изпит в родината си, за да легализират българските си дипломи.

В същото време вчера консултантска фирма в образованието обяви, че ограничителните квоти за чужди студенти в британските университети падат от тази година. Английските вузове винаги са имали ограничения в бройката за прием на местни и европейски студенти. Това съобщи Благовеста Евтимова от консултантска къща за образование в чужбина. Друга новост е, че някои британски университети вече приемат кандидатите, които са си харесали, още преди да са взели диплома.
Досега приемът беше условен, като от университетите имаха изисквания от дванадесетокласниците да изкарат определена оценка на матурата и ако зрелостниците не отговорят на очакванията, в крайна сметка не са приети.
Британското правителство предвижда да бъде въведена възможността за студентско кредитиране и за магистратури от учебната 2016-2017 г., съобщи още Благовеста Евтимова.