Безплатно висше за бъдещи медици и инженери, ако останат в България

Национални критерии за бъдещите доценти и професори, предлага още министърът на образованието

Студентите с приоритетни специалности, като медицина и инженерни науки, да учат висше без пари срещу ангажимент да останат да работят в България. Такава мярка срещу изтичане на мозъци лансира образователният министър проф. Тодор Танев по време на заседание на образователната комисия в парламента.

Идеята е студентите в приоритетните за страната специалности да получават държавни стипендии, които да покриват таксите им за обучение по време на цялото следване. Танев допълни, че това може да се случи срещу ангажимент от страна на завършилите вече висшисти да останат да работят в България за 5 години или за срок, който депутатите решат. Той уточни, че ако те не спазят уговорката за реализация в родината си, ще трябва да върнат парите за обучението си.

Да има национални критерии, по които да се отсяват бъдещите доктори, доценти и професори, предложи още просветният министър. Той допълни, че тепърва ще се обсъжда механизмът, по който ще се следи дали тези критерии се спазват при присъждането на научни звания.

Като приоритет в своето управление той представи и борбата с дрогата в училищата. Министърът допълни, че на първо място е най-важно децата да бъдат здрави.