20 лева бонус за учители, ако работят с деца със специални нужди

Парите

21-01-2015, 13:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Това предвижда новият КТД във Варна

Допълнително възнаграждение от 20 лева към заплатата ще получават учителите и директорите на училища и детския градини, които работят с деца със специални образователни потребности. Това е заложено в новия Колективен трудов договор в сферата на средното образование, който предстои да бъде подписан във Варна. Параметрите на документа са окончателно уточнени след редица срещи на комисията за тристранно сътрудничество между Община Варна, синдикати и работодателски организации в сферата на средното образование.

Договорено е и увеличаване на средствата за квалификация на учителите в системата на средното образование с 30 000 лв., извън средствата по общинските програми за квалификация. 5 работни дни допълнителен годишен платен отпуск ще получават учителки, които са многодетни майки с 3 и повече деца до 18- годишна възраст.

Увеличение ще има и за работното облекло на педагогическия и непедагогическия персонал в сферата на средното образование. За представително облекло за директори средствата са увеличени от 500 лв. на 650 лв., за учители, помощник-директори и главни счетоводители от 350 лв. на 400 лв., за администрация - от 300 лв. на 350 лв., и за непедагогически персонал – от 270 лв. на 300 лв.

"Работата с колегите от комисията за тристранно сътрудничество премина в конструктивен дух и диалогичност, което доказват и резултатите по новото споразумение, което предстои да бъде подписано", коментира Лилия Христова, директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт".