Цигани гратисчии - недосегаеми в градския транпорт

Крими

19-01-2015, 12:41

Снимка:

Нова ТВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според ромите е съвсем нормално да се возят без пари, защото са безработни

Контрольори в градския транспорт си затварят очите за гратисчии в ромските махали, съобщи Нова ТВ. Допускат се роми да се возят без пари по някои от линиите. Експеримент в столичния квартал "Факултета" показва колко от пътниците, качили се от спирка с окрадени табели, които са продадени за скрап, в циганския квартал се возят гратис. Оказва се, че никой от тях не купува билет, а контрольорите си затварят очите от страх.

Според циганите е съвсем нормално да се возят без пари, един дори обяснява, че не си е купувал билет от три години. При опит да бъдат проверени мургавите реагират бурно, тъй като са свикнали контрольорите изобщо да не ги закачат.

На пръсти се броят пътниците,които и си плащат, за да ползват автобусите. Те не са цигани и се оплакват от обратната дискриминация. "Някои сме длъжни да си плащаме, а други са безработни и не изкарват пари. Или поне такъв отговора', възмущава се младо момиче. "Ромите всеки ден са без билети. И мен ме дразнят", допълва пенсионерка, която си е закупила билетче.

След проверка на столичния Център за градска мобилност, съпроводен с полиция гратисчиите са свалени от един от автобусите и са глобени. Ромите обаче са учудени, че им правят проверка.

Експериментът е направен в още един автобус, обслужващ линия в друг цигански квартал "Христо Ботев". В него ситуацията се повтаря, а ромите дори отказват да слязат. "Има разправии, посягат на бой. ез помощта на полиция в тези райони е много трудно", обясняват от Центъра за градска мобилност.