Подпочвени води подкопават основите на Двореца (ВИДЕО)

46 г. Спортна зала не е обследвана, има и опасни зони

Основите на Спортна зала са залети от подпочвени води и в момента геолози търсят начин за справяне с проблема. Това научи министър Красен Кралев при посещението си на строителния обект. Ремонтът на зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта, за който държавата отпусна близо 10 милиона лева, върви с пълна пара и по график, видя той. При обиколката си из подземията на комплекса обаче той се запозна и със затрудненията, с които се сблъскват строителите.

Това уникално съоръжение не е било обследвано откакто е построено преди 46 г. Това сега ни сблъсква с много неочаквани затруднения при ремонта, обясни изпълнителният директор Минко Христов.

Оказава се, че основите на сградата са залети от подпочвени води. Това станало ясно при търсенето на място за новите колони, които да поемат тежестта на бъдещите трибуни в северната и южната част на залата. Така ще се увеличи капацитетът на зала "Конгресна" от 2400 на 5016 седящи места, размерът на игрището ще стане 27 на 40 метра. Освен това във всеки от диагонали ще бъдат монтирани четири електронни табла, а старото, за което преди няколко години беше платена космическа сума, ще бъде преместено в зала „Младост“. Строителните дейности включват също подмяна на климатичната, ВиК и ел. системите. Нова изолация ще запази акустиката на залата.

"В момента работим с геолозите. Те трябва да кажат откъде идва подпочвената вода и как тя може да се зауства с дренажи. До седмица ще имаме окончателните им резултати", обясни Христов. Според него това не трябва да забави графика на ремонта, тъй като още на 2 май Спортна зала приема Световната купа по спортна акробатика. "Нямаме избор, трябва да сме готови до края на април. При евентуално закъснение фирмата изпълнител има готовност да работи на две смени", категоричен е Христов.

Министър Кралев видя и нарушените колони и арматура на тавана от северната страна на залата. На практика е поддал целият плочник между трафопоста и зала "Конгресна". Мястото вече е забранено за преминаване на пешеходци и спиране на автомобили, тъй като има опасност от пропадане. Красен Кралев поиска от директора на Двореца ежеседмични отчети за хода на ремонтните работи, за да бъде спазен крайният срок - 30 април.

Очаква се през през следващите години да започне обновяване и на другите по-малки зали, както и смяна на стъкленото покритие на търговската част. Автентичният облик на фасадата ще бъде запазен.