Момчил Неков настоява за закон за доброволчеството в България

Евродепутатът се срещна днес с възпитаниците на СУПЦ във Варна, които по негово предложение станаха "Европейски граждани на годината"

Доброволчеството не само насърчава активното гражданство, но има и социални и икономически измерения. По данни на ЕС всяко евро, инвестирано в развитието на доброволчеството, носи пет допълнителни в икономиката.

Това заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков във Варна. Той посети Социалния учебен професионален център „Анастасия д-р Железкова” в града, чийто възпитаници бяха определени за европейци на годината по негова инициатива. Европейският парламент ще ги удостои с почетния си медал за европейско гражданско поведение на 23 януари в София.

"Бедствията, които сполетяха страната ни през миналата година и последвалите събития, показаха колко ни е необходим закон за доброволчеството", заяви Неков. Той добави, че такъв закон трябва да урежда всички негови аспекти "като основа за насърчаване на активната гражданска позиция, развитие на гражданското общество и засилване на солидарността и да определи правния статус на доброволците".

Момчил Неков смята, че приемането на закон за доброволческата дейност ще бъде израз на държавна воля, чрез ще се зачете значимостта на тази дейност. Евродепутатът посочи, че бъдещият закон трябва да обхваща и икономическите и социални измерения, като покриване на разходи на доброволеца, застраховането му срещу злополука; възможностите за обучения и квалификация, за отпуска и трудов стаж за времето на извършване на доброволческата дейност.

Евродепутатът подчерта, че нуждата от законодателно уреждане на доброволчеството се въвежда и от резолюцията на Европейския парламент от 2009 г.

По данни на Националния статистически институт през 2014 г. в България около 80 000 души са извършвали доброволческа дейност, но това е много под европейските нива. В ЕС всеки пети упражнява такъв труд, като икономическата полза от него е значителна. 100-те милиона доброволци създават около 3% от брутния продукт на европейската икономика, сочи европейската статистика.

Младите доброволци от Варна разказаха за мотивите си да се включат в разчистването на пострадалия от катастрофалното наводнение през юни варненски квартал "Аспарухово" и за приятелствата, които са създали, помагайки на засегнатите семейства. Директорът на учебния център Пламен Петров добави, че възпитаниците му са придобили ново самочувствие и вярна във възможностите си.

Евродепутатът Момчил Неков подари лаптоп и книги на Социалния учебен професионален център „Анастасия д-р Железкова” във Варна.