34-ма българи в битка за американско наследство

Животът

17-01-2015, 10:40

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако не докажат връзка с починалата, $1,3 млн. отиват в хазната на щата Илинойс

34-ма нашенци са завели искове в щатски съд за наследството на починала в САЩ жена от български произход, което е на обща стойност над 1,3 млн. долара. Парите са на покойната милионерка Мери Петров, която е живяла в Гранит сити, щата Илинойс, разказва Нова тв. Тя е починала на 5 септември 2011 г. в старчески дом в Едуардсвил на 97-годишна възраст. Оказало се, че е притежавала акции и облигации на обща стойност 1,36 млн. Мери Петров не е оставила завещание, а и нямала известни наследници. Оттогава властите търсят кой е законният наследник на нейното богатство, което възлиза на над един милион и триста хиляди долара. Три години по-късно милионът все още не е пипнат. В такива случаи според законите на Илинойс, ако до 10 г. след смъртта не се появи близък на покойника, парите се обявяват за непотърсена собственост и се предават на щата, казва ковчежникът на окръг Медисън Кърт Прензлър.

Мери била родена на 23 юли 1914 г. в семейството на български имигранти, дошли в САЩ две години преди тя да се роди. Жената имала и по-малка сестра Ан. Те не успели да се омъжат, но спестили доста пари в дългосрочни активи. Сестрите са имали
акции във фармацевтични, автомобилни и петролни компании
стойността на които с течение на времето се увеличила многократно. „Тези две възрастни жени определено са обръщали внимание на парите си. Инвестирали са разумно”, обясни Прензър. Техни познати разказват, че дори не са подозирали за състоянието, което сестрите са натрупали, тъй като са водели скромен живот и са 

работели като секретарки
в местната община. „Те бяха много тихи. Не помня някой да ги е посещавал. Идваха на църква всяка неделя”, разказа приятелката им Мери Тарпов и допълни: „Никой не знаеше, че акциите са се удвоявали. Започнаха, като тихо си събираха по някой долар на месец.”
Когато навършили 90 г., те започнали да страдат от деменция. Още преди да починат, окръжният съд им назначил попечител, който да се грижи за имуществото им. Ан се споминала през 2009 г. и оставила всичко на Мери, която била единствената й жива роднина.
Когато и по-голямата сестра починала, назначен от съда пълномощник започнал да издирва нейни близки. Той се свързал с българското консулство и дори наел частен детектив, но всички усилия останали напразни.