Варненец тръгна да сменя паспорт, арестуваха го

Крими

16-01-2015, 13:47

Снимка:

zyalt.livejournal.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Иво Джуджето излежал присъда у нас, но Брюксел продължава да го издирва

Варненецът Евелин Димов беше оставен в ареста с решение на съда днес след като беше задържан при опит да подаде документи за нов задграничен паспорт. Оказало се, че срещу него има Европейска заповед за арест, издадена преди 4 г. в Белгия. Сега Брюксел иска ареста и екстрадицията на варненеца, за да изтърпи той задочна присъда, постановена преди близо 6 години.

Още в края на септември 2011 година Брюксел е поискал задържането и екстрадицията на Евелин Димов във връзка с 8-годишна присъда за участие в организирана престъпна група и трафик на хора. Точно в този период обаче Димов изтърпяваше влязла в сила присъда на Апелативен съд Варна, произнесена през ноември 2008 година.

Пресслужбата на съда припомня, че общо 38 години затвор присъди Варненският апелативен съд на престъпната група за трафик на жени, склонявани да проституират у нас и в чужбина. Лидерът на престъпното сдружение бе Евелин Димов, който получи най-тежкото наказание 6 години и 11 месеца затвор и 15 000 лева глоба. Тогава въззивният съд отмени решението на ВОС, с което Димов, Александър Иванакиев, Красимир Тодоров, Янко Димитров, Митко Панайотов, Тодор Тодоров и Димитър Димитров - всички от Варна, бяха оправдани по обвинението да са извършвали трафик на 19 жени в чужбина. Така в крайна сметка петима от съпроцесниците на Евелин Димов получиха по 6 години затвор и 5000 лева глоба, а Т.Тодоров получи наказание 10 месеца лишаване от свобода и 2500 лева глоба.

Димов и неговите съучастниците му склонили 19 жени да проституират - от лятото на 2001 година първоначално във Варна и на територията на курорта "Златни пясъци", а от 2003 година жертвите били отвеждани в Брюксел. Там "работили" на витрина и получавали около 50% от заработеното. Стотици милиони евро е спечелила групата от проституиращите българки в Кралство Белгия.

През същата 2011-та година България е отказала да изпълни ЕЗА на Брюксел за Евелин Димов, тъй като той е изтърпявал вече присъдата в Затвора Варна.

Днес стана известно, че преди месец Димов е бил усповно предсрочно освободен и в настоящия момент търпи пробационни мерки за остатъка от 2 години 3 месеца и 3 дни от присъдата на Апелативен съд Варна. Вчера Димов е посетил Паспортна служба в ОД на МВР във Варна и тогава е разбрал, че ЕЗА на Брюксел от 2011 година все още е валидна. Именно нея разгледа днес ВОС.

Съдът във Варна не разполага с информация дали 8-годишната присъда на Изправителния съд в Брюксел е за същите деяния, за които Димов и компания бяха осъдени в България. С оглед на факта, че ЕЗА е издадена от компетентните власти на Кралство Белгия и докато се получи официален отговор от техните власти, съдът прецени, че Евелин Димов трябва да остане в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ако обжалва това определение той ще се яви пред Варненския апелативен съд на 20 януари 2015 година от 10,00 часа.