Намаляват пристанищните такси за пътнически кораби

Туризъм

16-01-2015, 13:18

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Круизни туристи? Догодина само мит

Министерството на транспорта ще стимулира криузния туризъм

С общо 14% да бъдат намалени пристанищните такси, които заплащат по българските портове пасажерските кораби, предлага Министерството на транспорта. Проектът за изменение на Тарифата на ДП "Пристанищна инфраструктура" вече е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане. Очаква се постановлението на Министерски съвет за промяна в тарифата да бъде факт преди началото на пролетния круизиен сезон.

В момента българските пристанища са най-скъпите в Черно море. Таксите бяха увеличени от 1 септември и това постави под въпрос следващия сезон на круизния туризъм у нас. Таксите ни в момента, според туроператори, са 2 пъти по-големи от тези в Констанца и 1,5 пъти от Одеса. За 1 свой кораб една от най-големите круизни компании "Роял карибиън" плаща $80 000 във Варна, Бургас и Несебър на ден, а в Констанца - $40 000". Заради увеличението "Роял карибиън" вече изключиха Черно море от маршрутите си за 2015 и 2016 г. Нужни са спешни мерки, за да не направи това и другият голям оператор - Карнивал корпорейшън.

През 2014 г. Варна има 3 пъти увеличение в броя на круизните кораби, посетили града, и с 21 000 туристи повече, пристигнали с пасажери, а това са богати туристи, трябва да направим всичко възможно тази тенденция да се запази", коментира днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според предложението на Министерството на транспорта по-ниските тарифи се въвеждат именно с цел "стимулиране развитието на превозите, осъществявани с пътнически кораби и повишаване на посещаемостта в българските пристанища". Намалението на таксите е важно заради засилената конкуренция в превозите на пътници и организирането на круизни туристически пътувания. Особено силно изразена в черноморския басейн и спрямо съседните на Република България страни, като Румъния и Турция", пишат авторите на предложението.

За това коефициентът на редукция на тонажната такса ще бъде намален от 0,5 на 0,4.

Така приходите от такси на пристанище Варна ще намалеят с общо 441 хил. лева през следващите 4 години. Това, според предложението, е незначителен отрицателен икономически ефект, който обаче ще доведе до "значително увеличение на посещаемостта и логично значително увеличение на постъпленията от такси от пътническите кораби".