Цените на лекарствата се определят по икономически интереси

Новините

15-01-2015, 10:28

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Няма никаква връзка между цената на лекарството и ефекта му

Лекарствената политика у нас има нужда от промяна. Тази част от здравеопазването не може да се постави под контрол, въпреки опитите на предишни правителства, въпреки промени в Закона за лекарствата, наредби, свързани с този Закон. Това заяви д-р Кирил Еленски - зам.-председател на БЛС в "Преди всички" по БНР. По неговите думи, ако се създаде схема, която да гарантира лечението на всяка диагноза, тогава и тези хора, които нямат добри финансови възможности да им се гарантира лечението, ще се лекуват. Всеки, който смята, че може да да си позволи повече от това, което държавата му дава - тогава да доплати разликата. Тук става дума за най-често срещаните диагнози и с най-голяма масовост. Например диабет, високо кръвно налягане. Хроничните заболявания са тези, които определят най-голямата част от разходите.

В България новите лекарства, а те са и по-скъпите лекарства, не са на регистрация в Агенцията по лекарствата, а са на централна регистрация от Европейската агенция. Приемаме, че всяко лекарство, преминало през сложната процедура на регистрация, ще постигне нужния ефект. Спора дали скъпото лекарство е по-ефективно от по-евтиното - аз не бих го водил, каза още д-р Еленски в интерю за БНР.

Според него в момента цените на лекарствата се определят по икономически интереси, а не по тяхната ефикасност и това трябва да се промени. Лобирането едва ли ще изчезне. Някои от фирмите за лекарства имат десетки милиони оборот годишно и винаги ще има някакви интереси и натиск.