Българинът пак започна да чете

Животът

14-01-2015, 11:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цената на хартиените книги е поскъпнала през 2014 г. с около 3,5%

Книгите все повече връщат позицията си на един от най-приятните начини за прекарване на свободното време, коментира в интервю за БТА Веселин Тодоров - издател и председател на Асоциация "Българска книга". По думите му през 2014 г. се отбелязва около 7 процента ръст при продажбите на книги. По-успешен се оказва и Коледният панаир на книгата в НДК, през чието последно издание са продадени над 20 процента повече книги спрямо предходното. Тези данни дават основание на издателите да обобщят, че за празниците много хора са си подарили книга. Сред най-предпочитаните автори през 2014 г. не слизат от класациите Елиф Шафак и Е.Л. Джеймс. Водещи остават и вечни класики като "Малкият принц" и "Да убиеш присмехулник".

Отбелязва се сериозно завръщане на детската литература. В художествената литература се отбелязва сериозно завръщане на детската литература - в класацията за най-продаваните книги около 25 процента са детски, отделно още около 10 на сто са юношески заглавия. Бестселърите от тях са "Дневникът на един Дръндьо", "Тими провала", "Замръзналото кралство".

Българските автори запазват сериозно присъствие с около 15 процента. Най-успешните български заглавия са "Български работи" на Иво Сиромахов, "Възвишение" на Милен Русков, "Войната на буквите" на Людмила Филипова, "18 процента сиво" на Захари Карабашлиев.

Мемоарите, пътешествията, кулинарията и популярната психология са най-силните заглавия при нехудожествената литература. През 2014 г. спадът при нехудожествената литература е спрял, като най-силните заглавия са мемоарите, пътешествията, кулинарията и популярната психология. Изданията в сферата на икономиката и бизнеса също се продават добре.

Темите, които вълнуват съвременния български писател, са доста разнообразни - исторически, биографии, истории от днешния ден, емиграцията. Най-хубавото е, че българските читатели могат да намерят отговори за своите текущи проблеми и въпроси, а и да се забавляват с истории от своето ежедневие. "Като че ли ни поомръзна жанровата литература, идваща най-вече от англоезичния свят", анализира експертът.

Цената на хартиените книги е поскъпнала през 2014 г. с около 3,5% и така средната цена е 11,55 лв. на издание. Все още натиск от електронните книги не се усеща, а по-скоро заплаха представлява интернет пиратството, смята Веселин Тодоров.

По думите му продажбите на електронни книги са под 1%, дори в САЩ и Западна Европа ръстът на пазара е спрял, има и известен отлив. Според издателя вероятно има нужда от по-качествени устройства, за да се осигури по-добър вариант от хартиените книги.

Издателите очакват през 2015 г. много нови български заглавия. Все по-популярен става Международният литературен фестивал през декември.

"Надяваме се да има и детска версия. Има обещание от Министерство на културата, че най-сетне ще се заделят по-сериозни средства за обновяване на фондовете на библиотеките, което ще даде достъп до книгите и на хора с по-ограничени възможности", обобщи Веселин Тодоров.