Колежът по туризъм във Варна остана без дом

Мисия Варна

12-01-2015, 10:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Престижният колеж, чиито възпитаници до един се реализират у нас и в чужбина, дели покрив с Музикалното училище

Варненският Колеж по туризъм спешно си търси нов дом, тъй като вече дори не разполага със собствена база за практика, съобщи пред в. "Труд" директорът на учебното заведение доц. Стоян Маринов. Според него малко след началото на учебната година РЗИ запечатала кухнята и залата за сервиране, в която бъдещите мениджъри на хотели и ресторанти караха занятия.

"Санитарните инспектори са в правото си - двете помещения са в мазето и не отговарят на изискванията. Нямаме алтернатива за качествен учебен процес, ако колежът не бъде преместен. В момента 700 студенти учат в 10 стаи. И парите за практика са недостатъчно, тъй като издръжката на един бъдещ готвач или сервитьор е приравнена на тази на счетоводител - 693 лв. годишно. А са нужни поне 1000 лв. - за продукти, посуда, консумативи", обясни доц. Маринов.

Сагата със сградния фонд се точи вече 10 години. Престижният колеж, чиито възпитаници до един се реализират у нас и в чужбина, дели покрив с Музикалното училище, което също страда от недостиг на помещения. Опитите за преместване на колежа все удряха на камък. Поредната надежда е учебното заведение да се прехвърли в сградата на закритата миналата година Професионална гимназия по машиностроене и транспорт. Тя бе прехвърлена на съседната Техническа гимназия заедно със стотината реално посещаващи занятия ученици.

Идеята обаче не среща одобрение от Регионалния инспекторат по образование. "Становището ми е отрицателно, защото базата е нужна на техническата гимназия. С проект за 225 000 лв. вече ремонтирахме амортизираните работилници и сградата. До февруари ще ги въведем в експлоатация. Няма начин колежът да се прехвърли там", категорична бе шефката на РИО Венцеслава Генова.