В света все още има непокоряван висок връх

Това е Гангкар Пуенсум в Бутан, 7570 м

Всички сме чували за най-високия връх в света Еверест, който неведнъж е бил изкачван – включително и от българи. Едва ли обаче знаете кой е най-високият връх в света, все още останал неизкачен от алпинистите, пише Dnes.bg.
Това е Гангкар Пуенсум – най-високият връх на територията на Бутан с надморска височина от 7570 метра. По височина сред всички върхове на нашата планета бутанското възвишение се нарежда на номер 40.

Той се намира на границата между Бутан и Тибет, въпреки че точната гранична линия се оспорва. Според китайските карти Гангкар Пуенсум е разположен на границата, докато другите източници го поставят изцяло в пределите на Бутан.

Всъщност дълго време липсвало точно картографиране на най-високия неизкачван връх в света до този момент. Интересен факт е, че първият тим алпинисти, които решили да се опитат да изкачат върха, изобщо не могли да го открият.

Между 1985 година и 1986 година били направени четири опита да се покори Гангкар Пуенсум, но всички завършвали с неуспех. През 1994 година пък правителството забранява катеренето на планини по-високи от 6000 метра, в знак на уважение към местните духовни убеждения.

От 2004 година насам алпинизмът в страната е забранен напълно. Заради тази причина, както и фактът, че липсва специализирана спасителна помощ, изглежда върхът още дълго време няма да бъде покорен от който и да е ентусиаст.