Къщата, която изгоря днес, е строена преди повече от 120 години

Била е дом на известния варненски лекар д-р Христофор Ловенич

Опожарената къща на ул. "Панагюрище" е на повече от 120 години, обясни в интервю за Дарик Християн Облаков от Варненското историко-архитектурно дружество. Старата сграда е една от малкото, които са останали от т.нар. "стара турска махала" на Варна. Намира се точно срещу Етнографския музей.

В края на 19 век в къщата е живял известният варненски лекар д-р Христофор Ловенич, който освен със своята лекарска дейност се е включвал активно и в обществения живот на Варна. "Действително там останаха твърде малко къщи от този период. Във всяка една от старите сгради в централната част на Варна има любопитни истории и персонажи, които са допринесли за развитието на града", коментира Облаков.

Къщата се отличава с традиционния за времето си средиземноморски стил. Фасадата е семпла и не е окичена с прекалено много детайли. Не е ясно все още дали зданието е паметник на културата, като това може да се провери само чрез справка в Националния регистър на недвижимите културни ценности. Във Варна са описани 660 обекта с подобен статут, като списъкът е в процес на актуализиране.

Християн Облаков изрази надежда, че след пожара сградата ще бъде реставрирана и няма да се превърне в поредния случай на съборена стара къща. "На мен лично ми омръзна да се погубва архитектурното наследство на Варна. Подобна е ситуацията и с някогашното турско консулство на бул. "Приморски", каза варненският краевед.