Шарка опразни четири детски градини във Варна

Животът

09-01-2015, 17:01

Снимка:

© Shutterstock

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Огнище на варицелата се оказа "Владиславово"

Рязко завишение на болни деца от варицела във Варна, отчете Регионалната здравна инспекция. 75 са пациентите за последните седем дни, като заразата се е разпространила основно в четири детски градини в града. Три от тях са на територията на район "Владиславово", едната е в кв. "Левски". Става дума за ОДЗ 1 "Маргаритка", ОДЗ 16 "Българче", ОДЗ 12 "Първи юни" и ОДЗ 14 "Дружба". 

След резкия скок на заболеваемостта от Здравната инспекция са направили проверки на детските заведения. "Ние нямаме правомощия да затваряме детски градини, заради варицела, но сме извършили проверка", съобщи за Varnautre.bg шефката на Здравната инспекция д-р Светла Станева. "Става дума за свързани случаи на заболеваемост. Дали сме указания на детските заведения родителите да бъдат предупреждавани да не изпращат децата си на градина", посочи тя. Д-р Станева уточни, че за варицелата няма профилактика и заболяемостта не се влияе от сезона. 

Проверка на Varnautre.bg показа, че 10 деца са боледували от варицела в "Маргаритка" през последната седмица. 5 са "нашарените" в "Дружба". Останалите 60 са от "Първи юни" и "Българче". 

Родителите в забавачките са били предупредени, за карантината. Червен кръст, който я обозначава, е бил поставен на вратите на всички групи, където има заразено дете. Въпреки риска от заразяване, родителите обаче не спирали отрочетата си от градина, защото така или иначе трябвало да изкарат детската болест. Само ако майката е бременна, тогава не пращат детето на градина, тъй като заразяването е опасно за плода,  обясниха от забавачниците.