Изкопаха мистериозна черна гробница на Озирис (снимки)

Животът

09-01-2015, 18:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Две камери пълни с отломки, стоят недокоснати в тъмната структура

Тайнствена черна гробница, принадлежаща на древния египетски бог на мъртвите - Озирис разкриха археолози. Смята се, че символичното погребално място се е използвало за ритуали за връзка с бога на задгробния живот, които прехвърля фараоните в отвъдното царство.

Необичайната структура е построена в 25-тата династия между 760 и 525 г пр. Хр. Разкрита е в некропола Ел-Горна на западния бряг на река Нил, близо до Луксор в Египет.

Анонсираната от министъра на антинчното наследство на Египет Мамдух Ел-Дамати "Гробница на Мин" има всички характеристики на митологичната гробница на Озирис, съответстващи на описанията, запазени от древността. В нея има шахти, параклис, голям коридор, гробна камера, дърворезби и дори статуя на Озирис, съобщава The Luxor Times.

Стълбища водят надолу към коридор, като минават през здравата основа на параклис със сводест таван, в който е статуята на бога. Озирис е традиционно изобразен като брадат мъж с зелена кожа - (зеленото като символ на прераждането), чиито крака са мумифицирани. На главата му има остра корона с щраусови пера, а в ръцете си държи два предмета, символизиращи вършачка (отделяща зърното от плявата) и жезъл на властта. Озирис се свързва и с черния цвят, намеквайки за плодородието на заливите на река Нил. 

Фараоните и другите богати древни египтяни са свързвали Озирис със смъртта. На него е трябвало да платят, за да усвоят ритуалите, с които да възкръснат от мъртвите и да имат вечен живот.

Статуята на Озирис в разкритата гробница е заобиколена от коридор, който я изолира и защитава. Това кара археолозите да смятат, че тя е най-важната част в гробницата. На западната страна на коридора, има погребална камера, която е украсена с релефи на демони и божества, притежаващи ножове. Те се смятат за въоръжените пазачи, които стоят и охраняват обитателя на гробницата.

Археолозите, участващи в разкриването на гробницата са от Испания и Италия, като вторите ръководят разкопките. Те отбелязват, че символиката на Озирис присъства в цялата сграда - стълбище, водещо към подземния свят, статуята на свой "остров" и празен коридор, символизиращ река.

Гробната камера е под самата статуя. От западната страна на коридора в която е монумента на Озирис има шахта с дълбочина близо 7 метра. Тя води до две празни стаи и още две, които са пълни с отломки. Тези помещения все още не са проучени.

Две от камерите може да са убегнали от вниманието на археолога Филип Вирей, който открива гробницата през 80-те години на 19-и век, казаха от Египетския департамент на антиките. Докато той правел опити да го ситуира на карта, значимостта на мястото останала игнорирана досега.

Дълбоко в древната структура, друго стълбище пред статуята на Озирис води 9 метра надолу към стая с още една шахта, за която се е смята, че е най-дълбоката част на гробищния комплекс. Не се знае кога разкопките ще продължат.

Открита е гробницата на неизвестна египетска кралица

Открита е и гробница на по-ранна неизвестна кралица, разкриха още египетските власти. Разровена от чешки археолози в Абу-Сир, югозападно от Кайро, гробницата е смятана, че принадлежи на жената или майката на фараона Неферефре, който управлявал преди 4500 години. Абу-Сир е бил некропол на Старото царство, използван от древната египетска столица Мемфис.

Тук може да бъдат открити и пирамиди, посветени на петата династия фараони, включително и Неферефре. Местоположението на гроба на кралицата в гробищния комплекс на Неферефре обаче подсказва, че тя е по-скоро съпруга на фараона.

Министърът на античното наследство на Египет Мамдух Ел-Дамати казва, че са открили името й Кентакавес, изписано на една от стените на некропола. Това я прави Кентакавес III, казва Ел-Дамати, тъй като вече са ни известни други две кралици с това име преди нея.

Археолозите са открили и 30 прибора - 24 от тях, направени от варовик.

Министърът обяснява, че откритието би помогнало да се хвърли светлина върху неизвестни аспекти на Петата династия, която, заедно с Четвъртата, е създала конструкцията на първите пирамиди.