Откриха нарушения при избора на изпълнител за Съдебната палата

Агенцията за държавен и финансов контрол е съставила 4 акта на Министерството на правосъдието

Нарушения в обществената поръчка за избор на изпълнител на Съдебната палата във Варна е установила Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ). Грешките не са довели до вреди за държавата, но на Министерството на правосъдието са съставени общо 4 акта - за 2 обществени поръчки за общо 252 млн. лева, свързани с съдебни сгради в София и Варна, съобщава investor.bg.

Сагата със Съдебната палата във Варна продължава вече повече от 10 години. Мащабната сграда, която трябва да приюти всички правосъдни институции в града, претърпя три първи копки, но теренът на ул. "Парижка комуна" продължава да е празен. Правителството на Пламен Орешарски отпусна 30 млн. лева за началото на строежа от фонд "Развитие на регионите", но парите така и не стигнаха до Варна. Сумата трябваше да е достатъчна за изграждане на подземната част на сградата.

Проверката в Министерството на правосъдието е част от 143-те инспекции, които експертите в Агенцията са извършили през четвъртото тримесечие на миналата година. Установени са 77 случая за непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност от 267 млн. лева. Констатираните виновно причинени вреди са на стойност от 5,52 млн. лева. Част от тях – 42 хил. лева, са на Министерството на финансите и са във връзка с ремонтните работи на двореца „Кричим".

Основно констатираните вреди обаче са от нарушенията, извършени от Отдел „Местни данъци и такси" на район Лозенец към Столичната община. Проверката на дейността на отдела от ноември 2009 до май 2013 година е установила вреди за 5,14 млн. лева.

Нарушения на процедурата са установени още и по отношение на проведени обществени поръчки от страна на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и вътрешното министерство. При тях обаче няма установени вреди.

Без вреди, макар и с нарушения, са и обществените поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура", проверени от АДФИ в последните месеци на миналата година. Инспекторите са анализирали процедури за избор на консултанти и изграждане на пътни участъци на обща стойност от 45,7 млн. лева. По някои от тях има и европейско финансиране.

Над 255 хил. лева са вредите от проблемните обществени поръчки на ДП "Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ), но средствата са възстановени, сочи статистиката на АДФИ. Проверени са общо 21 обществени поръчки на обща стойност 497 млн. лева.

Шест нарушения, но без вреди, има и по проверените четири договора на Топлофикация – София. Общата им стойност е 30,8 млн. лева.