Шестима варненски математици се стягат за Харвард

Мисия Варна

08-01-2015, 19:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Математическата гимназия става център на китайската култура този месец

Училище на бъдещето

Възпитаниците на МГ "Д-р Петър Берон" заминават на състезание през февруари

Поне шестима ученици от Варна, както и представители на още две български математически училища ще участват в състезанието на Харвардския и Масачузетския университет в Бостън през февруари. Участието на младежите ни ще се осъществи с помощта на фондация "Америка за България", пише в. Народно дело.

Още през миналата година ученици от Математическата гимназия във Варна влязоха сред 40-те най-добре представили се на Международно математическо състезание на американските университети в Бостън. В престижната надпревара между Харвард и Масачузетския технологичен институт участваха 800 ученици от цял свят. От тях бяха излъчени 40 най-добри, като сред тях се оказаха и 6-има ученици от отбора на МГ. Те са били и първите представители на България в състезанието, което се провежда от 15 години.

За да застанат сред първенците, варненските математици редовно се борят в индивидуални и отборни състезания, като на базата на всички резултати се излъчват най-добрите.

През ноември миналата година отборът бе поканен и на математическо състезание в Принстънския университет, като спечели една от десетте награди. Година по-рано възпитаници на Математическата гимназия участваха в международна конференция на НАСА в Сан Диего, след като спечелиха конкурс с две първи места.