Гробницата на "Независимост" е описана от братята Шкорпил

Мисия Варна

08-01-2015, 16:35

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Античен гроб откриха работници на пл. "Независимост"

Открита е през 1920 г., но никога не е била реставрирана

Гробницата, на която са се натъкнали работниците на площад "Независимост" по време на ремонта, който сега тече там, е открита през 1920 г. Това става ясно от речта, произнесена на Петров ден 1921 г. по случай Двайсетгодишната дейност на Варненското Археологическо Дружество. Нейни автори за братята Херман и Карел Шкорпил.

Двамата описват многобройните гробници, открити на територията на града, и предлагат две от тях да бъдат отворени за посещения. Това така и не се случва в следващите 95 години.

Ето и описанието на находката: "През 1920 г. се откри една такава гробница близу до общ. театръ (ул. Дунавска). Вратичката на гробницата била покрита с една голяма керемида, върху която има изображение монограма на Христа.
В една гробница се намери един златен лавров лист от венец, който бил поставян върху главата на скелет. Гробницата била отваряна преди нашето отваряне, та тогава са били, види се, дигнати останалите части на венеца, който бил поставен върху скелета, поради някакви заслуги на погребания".

Всъщност гробницата е описана като една от многото гробници около съборната черква Св. Богородица. Днес повечето от тях са под построените по-късно сгради. Някога обаче са били извън града и според обичая са строени от двете страни на пътя, който водел от крепостната стена на древния Одесос към съседните селища. Гробниците от района на пазарния площад са християнски и произлизат от времето на Костантин Велики, обясняват още братята Шкорпил. Датирани са към IV-V век по медна монета, намерена в една от гробниците. Тя е на римския император (Флавий) Далмаций, племеник на Константин Велики, който управлявал от 335-337 г. сл. Христа.

През миналия век гробницата на "Независимост" е разкрита от известния археолог Милко Мирчев, но е проучена и запечатана, без да бъде реставрирана. Днес за нея знаят малцина: археолозите и по-любопитните варненци, забелязали катинара с печат на Районния археологически музей върху металните плочи пред днешния Държавен архив.

Влизането в гробницата е трудно - по тясно стълбище. Вътрешните зидове във формата на шестоъгълник пък са непрекъснато разяждани от високите подпочвени води. От няколко дни работниците на площада безуспешно се опитват да изпомпват водата и да подсушат мястото. Едва тогава тя ще бъде покрита със стъкло, за да може да стане атракция за жителите и гостите на града, научи varnautre.bg.