Иван Портних: През 2014-та започна промяната на Варна

Кметът отчете свършеното и започнатото от екипа му

Кметът на Варна Иван Портних използва празничния ден днес, за да отчете работата на общинската администрация през изминалата година.

През 2014 г. започнахме активната промяна на Варна. Част от резултатите видяхме, други ще станат факт през следващите месеци. 2015 г. ще бъде година на развитието, каза кметът.

Ето и част от свършеното в морската столица през 2014 г:
1. Приоритет номер едно – грижа за децата и младите семейства. Преодолян е проблемът с дефицита на места в детските градини и ясли - чрез оптимизация и строеж на нови сгради.

ДЕТСКИ ГРАДИНИ

- Общият брой разкрити нови места от 01.08.2013 г. до август 2014 г. е 1 204, от които:
- 450 места от ново строителство – в новите корпуси към съществуващи детски градини ОДЗ №11“Детски свят“ и ОДЗ №24 “Иглика“, както и в новите детски градини - филиал „Бисерче“ към ОДЗ №4 „Чайка“ и филиал “Жирафче“ към ОДЗ №2 „Д-р П. Берон“.
Още 754 места бяха разкрити чрез оптимизация на групи.
Отчитайки интереса на родителите към задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца в училище, както и за разтоварване на социалния натиск върху детските градини, Община Варна реализира нова идея. В 5 училища бяха разкрити 7 подготвителни групи за 120 деца, на целодневна организация, като мини детска градина. Месечната такса на децата е изравнена към тази в детските градини, чрез дофинансиране от Община Варна.

ДЕТСКИ ЯСЛИ

Открити 100 места в новата ясла „Мечо Пух“ във Вл. Варненчик , още 50 места – в нова пристройка към детска ясла №11 „Иглика“ в Трошево.
През 2015 г. ще бъдат разкрити още 100 нови места – в детски ясли „Чуден свят“ и „Роза“. До края на м.г. в яслите във Варна са приети 2 101 деца.

2. Работа по европейски проекти – 303 млн. лв. за Варна
Към момента Община Варна има подписани договори с европейско финансиране и в партньорство на обща стойност 303 609 448, 34лв. В процес на изпълнение са 21 проекта. Толкова външни средства не са влезли в града за целия период на прехода!
Варна обнови градския си транспорт - към 70-те нови автобуса прибавихме 30 нови тролейбуса

Откритата бе помпена станция „Акациите“. Изграденият тласкател сложи край на преливането на непречистени отпадъчни битови и промишлени води в морето. Новото съоръжение свърза 36 600 жители към пречиствателната станция във Варна. Обхванати са битовите отпадъчни води на квартал „Чайка“ и местността„Св. Никола“, които досега отиваха в канализацията на централната част на града. По този начин се преодоляха преливанията на каналите за битови отпадъчни води, които се стичаха към морето.

Направена бе първа копка на втория етап за модернизация на ПСОВ Варна.
Първа копка бе направена и за депото за отпадъци в Аксаково – така бе Варна бе спасена от криза с боклука.
Готови са 7-те центъра за настаняване от семеен тип за деца от институции

Продължава работата по:
„Интегриран градски транспорт“ - изграждане на високоскоростното трасе, автоматизирана билетна система, велоалеи и др.
Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони – центърът ще е готов до края на април
Модернизиране на отделението по лъчелечение на Онкоболницата
В подкрепа на Варна за програмен период2014-2020 г. – готовност за кандидатстване с нови проекти за 80 млн. лв. само по ОП “Регионално развитите“
Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к."Златни пясъци" и др.

3. Работа по нова инфраструктура - за автомобили и пешеходци, нови елементи в градската среда:
Основен ремонт на булевардите „Трети март“ – първи етап, „Цар Освободител“. Квартални улици – „Малък Мир“, „Бели лилии“,„Безименна“, „Черни връх“, „Средец“, „Тракия“, „Брегалница“, „Братя Бъксон“, „Тулча“, „Осми ноември“ и др.

Тротоари по бул. „Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Владислав“,ул. „Бр. Миладинови“, „Петко Стайнов“, „Тракия“, в кв. Владиславово, в Аспарухово и др.
Изградени 22 повдигнатите пешеходни пътеки по евростандарти, от които 10 с осветление;
Нов паркинг – до жп гарата, отворен за граждани вече е и паркингът на общината. Работи се усилено за въвеждане на синя зона във Варна;
Нови афишарници, нови указателни табели и нови карти на града на спирките;
Обновяване на кръговите кръстовища;
Стартира перманентна акция срещу висящите кабели;

Направени са първи стъпки към излизане на свободния пазар на ел. енергия – доказателство за ефективността на мярката е фактът, че сградата на общината вече редуцира сметките си за ел.енергия с 20%. Следва на свободния пазар да излязат училища, детски градини и ясли, ДКЦ-та.

4. Започна възраждане на емблематичните сгради на Варна
Открит бе нов плувен басейн в комплекс „Приморски“
Започна ремонтът на зала „Конгресна“ на ДКС, който трябва да е готов до края на април
Варна получи Юнашкия салон – предстои реконструкцията му в най-кратки срокове
Съвместно със „Стара Варна“ е създаден нов регистър на сградите с архитектурна стойност, в момента регистърът е в министерството на културата.
Готов е проект за мащабен ремонт на Аспаруховия мост, за който очакваме финансиране от националния бюджет

5. Болката на Варна през 2014 - Аспарухово
Трагичен отпечатък върху 2014 г. сложи наводнението в Аспарухово. Заедно успяхме да се справим -днес районът е възстановен, 40 улици са асфалтирани, изградени са укрепителни стени. Почистихме деретата в цяла Варна. Продължаваме работа по пълната реконструкция на двата охранителни канала и изграждането на жилища за социално слаби. Варна благодари на доброволците чрез изграждане на символ, открит на 15-ти август в кв. Аспарухово.

6. През 2014 Варна се доказа като столица на ветрилата
Посрещнахме световната регата „Тол Шипс“, която събра над 300 000 посетители. Варна влезе в новините на над 50 медии от България, Румъния, Русия, САЩ, Германия, Австрия,акредитирани за ветроходната фиеста.
На 24 май за първи път бе проведена регатата „Варна Ченъл Къп“ - с уникален ветроходен„Парад на буквите“. Амбицията е това събитите да стане традиция.

7. Голямата победа на Варна – Младежка столица на Европа 2017!
Освен признанието за креативния дух на варненската младеж, и статистиката категорично доказва, че Варна е естествена младежка столица! „Благодаря на младите хора и НПО-та, без които тази награда нямаше да стане факт. Благодаря за подкрепата на премиера, президента, на евродепутатите от всички партии, които застанаха зад Варна“, заяви кметът.
По данни на ГРАО през 2014 г. родените бебета във Варна са 5 509, от които с постоянен адрес в морската столица са 3 654. Това са с 54 бебета повече от 2013 г.
Впечатляващ е ръстът в броя на най-младите варненци!
Според статистиката, жителите на Варна от 0 до 18 г. сега са 61 766, което е с 2 836 души повече от 2013 г.
За сравнение - през 2013 г. тази възрастова група е наброявала 58 930 души и е нараснала спрямо 2012 г. с едва с 919 души.

През 2015 продължаваме:
1. Да инвестираме в нашите деца - ще ремонтираме и изградим 233 детски площадки, поетапно строителство на нови детски градини, които в момента се намират в сгради частна собственост и се ползват чрез наемни отношения.
2. Околна среда – доразвиване на Зеления регистър, осигуряване на 3,4 млн. лв. от бюджета за обновяване на Морската градина - рехабилитация на алейната мрежа, ново осветление, пейки, както и подобряване на зелената система – засаждане на нови дървета и повече цветя. Продължава работата по благоустрояване на парковете във Владиславово и Аспарухово. До края на годината трябва да сме готови и с процедурите, след които ще започнем изграждане и на нов парк във "Възраждане".
3. Нов модел в почистването на Варна, пилотно скриване на контейнери под земята ;
4. Промяна на градската среда – мегапроект за саниране на жилища;
5. Продължават ремонтите на тротоари и на пътната инфраструктура - задължително с подмяна на подземните комуникации;
6. Отваряне на пристанището;