Общината издала рекордните 559 ПУП-а

137 са разрешителните за строеж

Рекорден брой Подробни устройствени планове и издала Община Варна през 2014 г. Това отчете пред varnautre.bg главният архитект на града Виктор Бузев. Завършените със заповед ПУП-ове са 559. За сравнение през 3-те предходни години - 2011, 2012, 2013 г., те са били общо 430.

Благодарение не само на моя екип, но и на усилената работа на зам.-кмета Пейчо Пейчев все по-видимо намаляват купчините с преписки с искания за ПУП, които от години задръстваха администрацията, коментира Бузев.

През 2014-а са оформени и 798 допускания за ПУП, също рекордно висока цифра.
137 са разрешителните за строеж. Приблизително толкова са били те и през последните години след строителния бум, когато са достигали 300. Главният архитект е посписал и 121 заповеди, свързани с вече издадени разрешителни за строеж.

Местната администрация вече готви процедура за избор на изпълнители за саниране на панелните блокове, каза днес кметът Иван Портних. За Националната програма за саниране на панелни и стоманобетонни жилищни сгради в бюджета е предвиден 1 млрд. лева. Портних изрази надежда, че поне 20 на сто от средствата ще бъдат за Варна.

"Изискването за кандидатстване е сградата да има минимум 36 самостоятелни жилища. Първото условие, обаче, е да бъде саниран цял блок, саниране на парче е недопустимо. Блокът трябва да бъде панелен или стоманобетонен. Друго изискване е да се събере етажната собственост, да се подпише, че е съгласна сградата да кандидатства в проекта за саниране, да бъде регистрирано сдружението на собствениците и да се подаде заявката в общината", обясни преди дни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и добави, че образецът на заявката е почти готов.

"Ще имаме по-топли, по-уютни, по-красиви домове. Санирането ще удължи живота и на сградите, а най-важното – ще намали сметките за отопление", допълни тя. Важен момент от програмата е, че тя ще осигури и работа на строителните фирми, припомни днес Иван Портних. За целта ще бъде създаден механизъм в ремонтите да бъдат включени всички фирми, отговарящи на условията на обществената поръчка.