Кметът пише по-строги условия за боклука

Мисия Варна

07-01-2015, 15:25

Снимка:

в. Монитор

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подземни контейнери сменят миризливите камари във Варна

Конкурси за нови фирми за сметосъбиране и почистване ще има тази година

Състоянието с чистотата в града е незадоволително, заяви днес кметът Иван Портних, отчитайки свършеното през 2014-а г. Той е категоричен, че започнатата от него политика на санкции срещу сметопочистващите фирми не е дала желания резултат. "Чистотата в града е предизвикателство пред местната администрация. Трайното решаване на проблема минава през нова процедура за избор на сметопочистващи фирми", заяви Портних.

Затова в новите договори на фирмите, които ще чистят 5-те варненски района, ще има други - по-строги и ясни условия, които да подобрят чистотата в града. 2015-а е последната, в която ще работят сегашните фирми. Още през лятото изтичат договорите за "Младост" и "Аспарухово", а в началото на следващата година - за останалите 3 района. При избора на нови изпълнители ще бъдат заложени нови по-строги условия за фирмите. Те ще бъдат задължени да използват модерни и чисти машини за сметосъбиране, да осигурят нови и здрави контейнери, да имат нужната техника за почистване и миене на улиците.

"Надявам се пилотният проект, с който ще поставим 10 подзмени контейнера за боклук в центъра на града, да се окаже успешен, и да започнем поетапното му разширяване във всички райони", каза Иван Портних и припомни, че прибирането на боклука под земята ще сложи край на разпиляването му около казаните от вятъра, клошари и животни, контейнерите няма да пречат на движението, от тях няма да се носи миризма, а и ще са много по-икономични тъй като са 2 пъти по-големи от сегашните и ще се изпразват по-рядко.