Как са празнували варненци преди 100 години

Във Военноморския клуб украсили първата новогодишна елха през 1901 година

На 31 декември 1899 г. Варна посреща Новия век с първия офицерски новогодишен бал. Тържественото празненство се е провело в новопостроената сграда на Офицерския клуб (днес Военноморски клуб), което е и официалното му откриване. На историческото събитие присъствали варненските управници, богаташи и интелектуалци.

Постепенно баловете стават традиция.

През 1901 година е била украсена и първата новогодишна елха във Варна. Край пищно окиченото дърво в голямата танцувална зала на елитния клуб свирел военният оркестър. Елегантни дами и кавалери пристигат с файтони и за първи път показват пред елитното общество блестящите си тоалети, изписани най-често от Париж, Виена, Букурещ.

Така, с началото на новия век се родила и традицията да се украсява елха за посрещането на Новата година. Тя се пренесла в домовете на варненци, а елхичките постепенно ставали все по-популярни, докато в началото на 50-те години на миналия век те вече радвали малки и големи във всяка къща край морето.

Според друга, по-ранна традиция, в новогодишната вечер деца са ходили по варненската чаршия с фенерчета и са пожелавали благоденствие на собствениците на магазини, които съответно са ги дарявали със сушени плодове, бонбони или други лакомства.

Освен това, преди време във Варна млади мъже са ходили от къща на къща и са пожелавали на стопаните с песни здраве и плодородие, за което са получавали дарове или поне почерпка.