Храната и пиенето не са ви враг, но трагедиите тръгват от тях

Животът

27-12-2014, 17:40

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-важно по празниците са ограниченията, които сами ще си наложим, в останалите дни ни ги налага правителството

С цялата святост на Рождество Христово и надеждата на Новогодишната нощ, тези празнични дни често се оказват драматични, пише "Труд". Всичко започва от най-елементарните човешки нужди – ядене и пиене.
Не е вярно, че човек, когато е сит, става по-спокоен. Истината е, че храната по време на празници се превръща във въглехидратно-холестеролна бомба, която може да взриви не само теглото ви, но и отношенията във всяко нормално семейство.
Храната
Комплексът, че след празниците излишните килограми трябва да се свалят, автоматично води до мрачни мисли. Психологически погледнато, чувството за вина в единия партньор може да се минимилизира единствено, ако контраатакувате. Веднага трябва да вмените чувство за много по-голяма вина у другия. Най-доброто е да го убедите, че ядете от нерви, а те, естествено, са породени имено от неговото/нейното поведение. Припомнете на партньора случили се и неслучили се грехове. Забийте в съзнанието му пироните на всички необмислени постъпки към вашата особа, преди и след брака. Припомнете му всички неуместни реплики към родителите. Когато настроението му се скапе и се окаже напълно безсилен, сравнете наум неговата вина с невинността на погълнатите от вас бухнали сладкиши, шарени пържоли и вино, червено като миналото на син политик от деветдесетте. Дали това ще е повод да опънете взаимоотношенията си? Разбира се!

Понякога изострянето на отношенията се тушира с алкохол. Рядко се сещаме, че когато има конфликт, алкохолът задълбочава кризата и никога не я разрешава. В най-добрия случай предстоят спане в отделни стаи или легла, цупене до Свети Валентин или респектиращо преместване в квартирата на близък човек, задължително роднина или приятел от същия пол. Ако нещата не се омиротворят, квартирата на гостоприемника, както и изборът му по пол могат да бъдат променени.
Алкохолът
Всеизвестно е, че едни пият от мъка, други от радост, трети от сутринта. По празниците се появява и една изключително изобретателна категория консуматори: тези които пият, защото мислят, че са си го заслужили. Подобна система от алкохолни поощрения, може да се окаже по-коварна от 26 градуса през януари в Пампорово. Човек, колкото повече пие, толкова повече се чувства заслужил. Така е до момента, в който се намеси опитът за ограничителен режим, изневиделица наложен от партньорката. Думите „Не се наливай толкова!” концентрират най-тежката стигма в битовият вербален свят. Българинът може да преживее много неща. Може да преживее тройната коалиция. Може да преживее двойната коалиция. Може да преживее сметките за парно и прогнозата, че ако живее средно около седемдесет години, ще му трябват още двадесет за пенсия. Но никой нормален човек у нас не може да преживее обвинението, че не носи на пиене. На Балканите думите „Стига си се наливал” бележат началото на края. Те са по-тежки от най-долната псувня, от тази реплика, до молбата за развод има само едни стотина лева държавни такси.
Семейните приказки
Понякога Коледа е по-страшна за брака дори от изневярата. Как ще се почувствате, ако партньорът ви каже: „На Коледа сме у нашите”. В живота често се случва дадено събитие да е радостно за един, но да е крах за друг. Най-боли, когато това събитие стане на празник. Дългите почивни дни по празниците обикновено стават дискусионна трибуна на двойката, която от скука започва да сравнява родителите си в материален и социален план. Допълнително усложнение е , че често родителите-домакини вече са на възраст, в която редовно си мерят кръвното, но рядко си мерят приказките. Честолюбието на потърпевшия е допълнително изострено от голямото количество алкохол и болезнените нокти на катерещите се по хранопровода му стомашни киселини. Той все по настойчиво си задава въпроса, защо по празниците едните баба и дядо дундуркат внучетата, а другите ги гледат по скайп. Достатъчна е една реплика за цената на подаръците от двете страни и. Дали ще има скандал? Що за въпрос, все едно да питаме дали тази година ще има Коледа. Нямаше ли?

В крайна сметка е лесно да съхраните дълго своя брак. Достатъчно е да имате работа, да се чувствате обичани, да правите редовен секс, на който задължително присъствате и двамата. Ако партньорът ви намери скрити пари, убедете го, че сте ги отделяли, за да му купите подарък. За Нова година, де – Коледа вече мина.
Да не забравяме, че най-важно по празниците са ограниченията, които сами ще си наложим. В останалите дни всички ограничения ни ги налага правителството. Така че, весели празници още цяла седмица - имени дни и Нова година, и късмет през 2015-а!