Милен Петков: Черно море винаги се е отличавал като борбен тим, който играе открит футбол

Бербатов е в правото си да не се връща да играе за България, смята бившият халф на ЦСКА и АЕК

Милен Петков е роден на 12 януари 1974 година в Генерал Тошево. Започва кариерата си в Добруджа. После от 1995 до 1999 година играе в ЦСКА. Взима дубъл с „червените“ през 1997 и печели Купата на България с „армейците“ през 1999 година. От 2000 до 2005 е играч на атинския АЕК. Печели купата на Гърция през 2000 и 2002 година. На финала през 2000-ата година бележи третия гол за 3:0 срещу Олимпиакос. В групите на ШЛ през сезон 2002/2003 АЕК е непобеден в група с Реал (Мадрид), Рома и Генк.Отборът записва 6 равенство от 6 мача.

След това играе за Атромитос, Илисиакос. От 2008 до 2010 е в Черно море. И завършва през 2011 кариерата си отново в Добруджа. За националния отбор на България играе от 1997 до 2004 година. Участник е на световното първенство във Франция през 1998 и на европейското първенство в Португалия през 2004 година. Има 37 мача с националния тим на България и един отбелязан гол.

В момента Милен Петков живее със семейството си във Варна. Има треньорски лиценз А, което му дава право да ръководи отбор в „Б“ група и да е помощник-треньор в „А“ група. Засега отлага да вземе изпита за Лиценз Про с който може да е треньор на отбори в „А“ група и в чужбина. Има мениджърска агенция. За Sportonline.bg Милен Петков даде интервю в което говори какво прави в момента, коментира националния отбор на България, любопитни моменти от неговата кариера.

- Милене,какво правиш в момента?
- Във Варна живея със семейството си. Имам мениджърска агенция. Предпочитам да се занимавам с мениджърство отколкото с треньорство.

- Помниш ли как заради мениджърски интереси се провали твой готов трансфер в Саутхямптън?
- Разбира се,че помня. Иначе обаче нямаше да отида до Саутхямптън. Не съжалявам, че не стана. След това направих кариера в АЕК. А поуката от сделката, която не стана ще я запазя за себе си.

- И каква е тя?
- Да не бъда лаком мениджър, за да може нещата с моите клиенти да вървят.

- След като бе в АЕК пет години говореше ли се още за Христо Бонев който също игра там и бе и треньор?
- Да, по мое време имаше един възрастен физиотерапевт, който е работил с Бонев. Също така ветерани говореха много добри неща за него. Знаеха го като изкусен футболист и майстор на фауловете. Помнеха го разбира се и като треньор.

- Според теб, изненада ли бе европейската титла на Гърция през 2004 година?
- Много хора казваха, че гърците имали шанс като станали първи след голове от корнери. Ами корнерите не са ли част от играта. Гол се вкарва от всякаква позиция. А да не забравяме и това, че техен треньор бе голям специалист като Ото Рехагел. За мен нямаше изненада в това, че станаха европейски шампиони.

- Сега живееш във Варна. Играл си за Черно море. Според теб какви са шансовете на „моряците“ за място в шестицата?
- Черно море винаги се е отличавал като борбен тим, който играе открит футбол. Никола Спасов е много добър треньор, който се чувства в свои води в отбора на „моряците“. Смятам, че Черно море има шанс за място в първите шест.

- Като бивш играч и на ЦСКА според теб „армейците“ могат ли да удържат първото място и да станат за 32-и път шампион?
- След като водят с три точки пред Лудогорец значи са по-добре от тях за момента. Въпросът е да издържат през следващата година в надпреварата с разградския тим. Стойчо Младенов умее отлично да мотивира футболистите и това ще бъде главния коз на ЦСКА за първото място.

- Когато взимаш дубъл с ЦСКА през 1997 година под ръководството на Георги Василев,тогава Стойчо Младенов е негов помощник-треньор. Какъв беше Стойчо като помощник-наставник?
- Още тогаава Стойчо показваше качествата си на добър треньор. Беше волеви, гореше в играта. Мислеше само за победата. Така че още тогава показваше тези свои качества, с които сега води ЦСКА напред.

- Ти си част от последното поколение национали което игра на голям форум на световно първенство през 1998 и на европейски шампионат през 2004 година. Защо не може от десет години националния отбор да направи нищо?
- Най-напред ще припомня, че Пламен Марков, който ни класира на онова европейско първенство през 2004 година бе сменен съвсем неправилно. След това ще кажа нещо по-общо. Аз съм от последното поколение български футболисти, които сме произлезли от спортни училища. В тях постоянно правехме двуразови тренировки и имаше дисциплина. Сега се тренира по-малко и няма дисциплина.

- Смяташ ли,че Ивайло Петев ще може да изглади отношенията между Лечков и Бербатов и ще върне Митко в националния отбор?
- А аз ще попитам нима Любо Пенев не се опита също да върне Бербатов в назционалния тим? За мен Бербатов е в правото си да не се връща. Той е голям човек и има своето мнение по този въпрос. Ако се върне в националния тим означава да се отрече от всички свои принципи относно мотива да се махне от националния тим.