Общинският съвет се скара предколедно

Животът

23-12-2014, 11:14

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Протоколно наглед решение за бъдещото регионално депо за боклука предизвика дебат и обвинения

Протоколно и рутинно наглед решение скара общинските съветници на извънредната сесия днес. Само 4 дни след редовното си пленарно заседание миналия петък днес те отново бяха свикани, за да дадат гласа си за "пропуснато" за разглеждане предложение на кмета Иван Портних от 8.12.2014 г.: включването на общината в Регионалното сдружение по управление на отпадъците и прекратяване на съществуващото досега дружество "Еко-2010". Това бяха и единствените две точки в дневния ред на сесията, която започна в 9 и завърши точно час по-късно.

Въпреки че проекторешението е рутинно, предизвикано от изменения в "разпоредбата на чл. 52 от Договора за безвъзмездна финансова помощ", то предизвика дебат и размяна на обиди в зала "Пленарна".

Първоначално срещу днешната сесия скочи Костадин Костадинов, който беше възмутен от спешността и тайнствеността, според него, на свикване на заседанието, което му попречило да замине на експедиция, свързана с работата му на историк. "Получих документите едва в 16.45 вчера, не ми излизайте с номера, че председателката на правната комисия случайно е забравила да включи предложението в дневния ред на редовната сесия в петък", заяви той.

Срещу решението се изказа и Веселина Савова, бивш общински съветник, която заяви, че е един от малкото хора в града, които знаят подробностите около сключваните преди 16 години договори за боклука на града и какви далавери се крият зад това. Тя обвини Общинския съвет в умишлено забавяне на решението, но от думите й не стана ясно с какво забавянето помага на "далаверите".

Видимо ядосан от изказването й председателят на Общинския съвет Иван Луков я посъветва внимателно да се запознае с правилника и работата на Общинския съвет и да се извини на следващата сесия. "Ако има далавера, то тя не е в този Общински съвет, а в друг, в който г-жа Савова беше председател на комисия", каза Луков, напомняйки за мандата 1995-1999 г., когато опонентката му оглавяваше именно ресорната комисия на местния парламент, отговаряща за боклука и сметосъбирането.

В крайна сметка решението беше прието с 30 гласа "за", 0 "против" и 8 "въздържал се" на съветниците от групата на Добромир Джиков, Реформаторския блок, Костадин Костадинов и Марина Карапетян.

Между общините Варна, Белослав и Аксаково съществува споразумение за "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците" - проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд на Европейската общност. Проектът включва изграждането на първа клетка от регионалното депо, която трябва да приеме 402 хил. тона от отпадъците на трите общини в периода 2015-2019 г. С европейски средства по същия проект ще бъдат финансирани още инсталация за компостиране на "зелени" отпадъци, доставка на контейнери за разделно събиране и транспортиране на "зелените" отпадъци от паркове и градини. Предвидени са още инсталация за рециклиране на строителни отпадъци и отпадъците от разрушаване на сгради, пречиствателна станция за отпадни води и контейнер за опасни отпадъци от домакинствата (луминисцентни лампи, батерии, акумулатори, електрическо и електронно оборудване).

Първоначално трите общини участват в проекта чрез създаденото от тях дружество "Еко-2010". Заради отмяната на съществуващия до 2012 г. Закон за управление на отпадъците създаденото според неговите изисквания сдружение трябва да бъде закрито до 31.12.2014 г. и да бъде създадено ново - по буквата на новия Закон. Именно тази крайна дата - 31.12.2014 г, останала незабелязана от председателката на правната комисия Юлияна Боева и тя не включила в дневния ред на редовната сесия предложението на кмета. Това наложи и съветниците да бъдат свикани извънредно ден преди празниците, когато голяма част от тях очевидно вече имаха други планове и възроптаха.