Общината пита за социалния блок в "Аспарухово"

99 % от анкетираните одобряват проекта, при условие, че се отнася само за жители на пострадалия от бедствието квартал

Строителството на социален блок в "Аспарухово", срещу което бяха внесени близо 4000 подписа, се подкрепя от 99 % от анкетираните в проучване, проведено от Община Варна, съобщава Дарик. Това става ясно от официалния отговор на кмета на града Иван Портних до Петър Николов от инициативния комитет срещу изграждането на жилища за хора в неравностойно положение. Според същото проучване 98 % от анкетираните са запознати с проекта и също толкова са на мнение, че блокът трябва да е само за жители на "Аспарухово".

Комплексът ще е с 30 жилища и в него ще бъдат настанявани многодетни семейства, самотни родители с деца и бездомници. Проектът е на стойност около 4 млн. лв., като финансирането ще бъде по Оперативна програма "Регионално развитие“. Блокът ще бъде построен на парцел на ул. "Горна Студена", която преминава през циганската махала в квартала и където живееха повече от половината жертви от наводнението на 19 юни. Според отговора на Портних теренът е извън границите на махалата.

"Местонахождението на терена е извън това на обособените ромски квартали в район "Владислав Варненчик", "Младост", "Аспарухово", "Одесос", които се характеризират с лошо състояние на жилищния фонд и прилежащата техническа инфраструктура. Местонахождението на новите жилища е извън съществуващите към момента зони с концентрация на представители на една и съща група и ще осигури пространствена интеграция на рисковите общности като цяло и няма да допринесе на тяхната сегрегация, изолация и изключване", пише в писмото на кмета, което е адресирано и до Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие".

В сигнал до ведомството Петър Николов настоява финансирането на проекта да не се осъществява и сред причините посочва, че той е дискриминационен заради гласуваното от Общинския съвет условие за настаняване да могат да кандидатстват само жители на квартала. Пострадалите от наводнението няма да могат да отговорят на критериите, посочва Николов.

"Заради запитването ни до МРРБ за дискриминация при кандидатстването за настаняване, се наложи кметът да каже истината, че дискриминация няма да има, защото всички граждани, отговарящи на изискванията, ще могат да си подадат документите. В блока евентуално могат да бъдат настанени малка група пострадали от наводнението, които обаче са само живущи в незаконни постройки, тъй като проектът изисква кандидатите да нямат недвижима или движима собственост. Ако сте имали законна къща, която е била унищожена от наводнението, не можете да бъдете настанени, защото притежавате дворно място. Общинското ръководство най-после изплю камъчето, въпреки че дълго време се опитваха да скрият от нас истината. Ние се опасяваме именно от това – че в блока ще бъдат настанявани всякакви декласирани от обществото лица. Още повече, че ще бъдат настанени в ромската махала и по никакъв начин няма да се десегрегират, а в течение на времето ще се получи обратният процес“, заяви за Дарик Петър Николов.

"На жителите на "Аспарухово“ се внушават спекулативни тези, че в блока ще бъдат настанявани хора от ромския квартал "Максуда“, което абсолютно не е вярно“, коментира пред Дарик кметът на Варна Иван Портних. По думите му жилища в комплекса ще получат само хора от "Аспарухово“, които са загубили домовете си заради наводнението и чиито къщи ще бъдат съборени заради изграждането на охранителните канали през улиците "Горна Студена“ и "Моряшка“. Част от тези постройки са били законни, а за останалите обитателите им не са имали документи.

Едно от условията, за да бъде финансиран проектът, е той да има одобрението на местните жители. Първоначално блокът трябваше да бъде построен в квартал "Възраждане“, но заради недоволството на местните жители намерението не беше реализирано. Протести имаше и в "Аспарухово", където инициативният комитет е събрал над 5000 подписа, от които в Община Варна са внесени 3800. Според кмета обаче подписката не отговаря на изискванията на закона, тъй като подкрепилите я не са посочили ЕГН и адрес. Подобно изискване има за подписките за провеждане на референдум, каквато ние не сме организирали, твърди Николов. По негова информация цитираната в писмото на Портних анкетата за подкрепа на социалния блок е проведена сред общински служители.

"Явно тези 99 % не са от 5000 подписа, които събрахме в обратната насока. Смятам, че 5000 души от "Аспарухово“ представляват немалък процент от местното население“, добави още Николов, според когото районната администрация е застанала зад началника си, а не зад жителите на квартала.

Според Иван Портних проучването е направено сред жителите в района, където ще бъде построен блокът. "Хората сами разбират, че имаме да решаваме проблеми с настаняването на загубилите домовете си при наводнението“, обясни кметът високия процент на одобрение на проекта.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен