Искате да съсипете конкуренцията? Наемете си хакер от Индия!

Крими

17-12-2014, 16:04

Снимка:

drt.ru

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Срещу 300 долара може да бъде съсипан завинаги сайтът на неудобна фирма

Кибер "мокри" поръчки са станали хит в бизнес отношенията напоследък, довериха потърпевши. Пишман фирмаджии масово разчиствали конкуренцията като наемали "хакери" да я компрометират. За целта обаче вече не било актуално стандартно "хакване" на сървъра, а се използвала рестриктивната политика на Google към съдържанието на сайтовете.

Наетият IT специалист започвал да слага линкове към статии в сайта на нарочената фирма в компрометиращи интернет издания. Най-често за това се ползвали порнофоруми или такива за продажба на контрабандни стоки, нелицензиран софтуер или дори оръжие. За целта най-често се наемат "хакери" от Индия, които срещу 300 долара на месец полагат неимоверно усърдие и въображение в създаване на "лоши" връзки.

След като компрометиращите линкове се понатрупат, сайтът-източник се докладва на Googlе. В следвствие "търсачката" наказва атакувания сайт. Най-малко с лоша индексация при търсене, а най-често и с искане сайтът да бъде спрян. Особено подобни случаи зачестили след последния голям ъпдейт на Gооgle на 17 октомври. Ежедневно в България жертва на конкуренцията ставали по 2-3 сайта - предимно за услуги, електронни магазини и медии.

"Чистенето" на така атакуван сайт става много трудно и е почти невъзможно. Създадените компрометиращи връзки са буквално в цялото интернет пространство. Налага се всичко да бъде започнато от нулата с нов сайт и дори нов домейн. За целта всеки собственик трябва редовно да проверява статистиката на сайта си, в която има опция за проследяване на връзките. Така атаката може да бъде заловена в зародиш и спряна навреме, съветват Google специалистите.