Варна може да усвои 30% от националния фонд за саниране

Мисия Варна

16-12-2014, 17:29

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Санирането предполага процес, за който все още няма официално подготвена методология

"В национален мащаб стартира проект за саниране на жилищните сгради, което се предвижда да е безплатно за гражданите. 1 милиард лева ще бъдат осигурени във фонда в края на първото тримесечие на следващата година. Ако работим ефективно, можем да усвоим около 30% от средствата". Това заяви днес кметът на Варна Иван Портних по време на заседание на Обществения съвет по устройство и развитие на територията.

"Санирането предполага процес, за който все още няма официално подготвена методология. Предстои много работа - трябва да проведем поръчки за изпълнители на конструктивни одити, на енергийни одити, проектиране и избор на фирми, които да извършат дейността. Идеята е да привлечем максимален брой участници, за да може целият проект да бъде в подкрепа на малките фирми от строителния бранш, за които ще има работа, а също и за варненци, които ще имат безвъзмездно санирани жилища и по-малки сметки за ток", каза още кметът.

Той обясни, че ще търси мнението на експертите от обществения съвет и по други важни теми за града – изграждането на "синя зона", създаване на механизъм за опазване и съхранение на сградите - паметници на културата, и др.

От обществения съвет отчетоха дейността си през изтеклата година. Като положителна реакция от страна на администрацията, те посочиха промените, даващи възможност на граждани и фирми да стопанисват зелени площи. От съвета препоръчаха по-активна работа по въвеждането на синя зона.

"Благодаря на всички експерти от съвета. По време на съвместната ни работа през годината направихме сериозни стъпки по отношение на координацията между бранша и администрацията. Уверен съм, че доброто сътрудничество ще продължи и през 2015 г", каза Иван Портних.