Надзирателите от варненския затвор излязоха на протест

Срещу приетия на първо четене законопроект за Бюджет 2015

Над 50 надзиратели от варненския затвор и техни колеги от Шумен и Търговище излязоха на протест пред сградата на затвора днес с искане да получават пари за нощен труд, за работа по празници, както и да се приравни стойността на дневния им порцион с този на останалите служители от МВР, съобщи Радио Варна. Във Варна работят 80 надзиратели, а има недостиг от още 20, заяви Николай Тонев - председател на варненската организация на синдиката на служителите от затворите в България.

Протестната акция е срещу приетия на първо четене законопроект за Бюджет 2015, съобщи "Фокус". Според надзирателите Министерство на правосъдието не възнамерява да спази закона и да изплати дължимите по Закона за МВР от 1 юли суми за индексиране на заплатите, нощен труд и временно разположение. Не са изпълнени и след септемврийските протести искания за изравняване на дължимите пари за храна и работа при специфични условия на труд с тези в МВР. Според служителите в затворите по този начин те ще останат с най-ниските заплати в сектор "Сигурност" и през 2015 година, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Синдикатът на служителите в затворите във Варна е подкрепен и от представители на Затворническите общежития във Варан и Разделна, Следствения арест във Варна и Шумен, както и от полицейския синдикат. Протестите ще продължат в цялата страна, като днес следобед ще излязат служителите в бургаския затвор, заяви Николай Тонев, председател на Синдиката на служителите в затворите – Варна.