Тайни и загадки: Финският залив осъмна в ледени топки

Новините

15-12-2014, 11:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кадрите с необичайните ледени топки предизвикаха истински фурор в интернет

Необичайно природно явление предизвика серия от коментари и предположения в Санкт Петербург. Фотографът Александър Aбросимов е заснел необикновена природна забележителност във Финския залив.

Крайбрежието на залива е замръзнало под формата на ледени топки с диаметър 5-10 см, наредени плътно една до друга. Ледените топки приличат на камъни. Учени никога досега не са се сблъсквали с подобно явление и не могат да обяснят феномена.

"Може би вълните в залива са навивали снега, който се намира на брега на залива в такива снежни топки, които след това се замръзнали", предполага казва биологът Михаил Галицки. Не е ясно обаче защо всички те са с един и същ размер.

Според ботаника-пътешественик Сергей Mигулин, ледени топки може да са обикновени камъни. "Мисля, че тези топки, приличащи на яйца са само заледени камъни", казва Mигулин. "Само че е необичайно, те да са се събрали на едно място", допълва той.

Кадрите с необичайните ледени топки предизвикаха истински фурор в интернет, а мнението на повечето коментиращи е, че тук няма намеса на човека, а става въпрос за истинско природно чудо. В началото на тази година подобно явление предизвика интереса и на американците. През януари на езерото Мичиган в САЩ също се появиха необичайните ледени топки. Тогава подозрителни американци решиха, че необичайните парчета лед приличат на яйца на извънземни.