ПСК Черно море: Кой и защо отмени наградата за спортно "младо дарование" на Варна?

Mеждуличностни отношения между номиниращите и някои ръководители на клуба лишиха Даниел Нанков от една много стимулираща за млад състезател награда

От ръководството на варненския плувен спортен клуб Черно море изпратиха до медиите отворено писмо, с което изразяват своята позиция относно анкетата за Спортист на Варна за 2014 г. От там изразяват недоумение как от общината са решили да отпадне наградата "младо дарование", за която според тях фамворит е бил техфният състезател Дениел Нанков.

Публикуваме мнението на ПСК Черно море, изразено от именития треньор Борислав Георгиев:

П О З И Ц И Я

Както вече е известно, на 11.12.2014 г. Община – Варна – Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" спази една дългогодишна традиция и на специално тържество награди 10-те най-добри спортисти на Варна за изминалата година. Това събитие е чакано с голям интерес не само от треньорите и състезателите, а и от цялата варненска спортна общественост.

До тук всичко е в реда на нещата. Мен обаче ме смутиха две неща за това събитие:

На първо място: защо не се спази традицията журналистите да определят 10-те, както е регламента от много години. Моето обяснение е, че няма да има съвпадение между решението на журналистите и на членовете на Обществения съвет по спорт. Но това мен не ме засяга.

Второто нещо, поради което се реших да изкажа мнението си, е отпадането на една много важна номинация – "младо спортно дарование". От отдел "Спорт" към ДОМДС при Община – Варна беше изпратено искане за номиниране на състезатели в тази категория от всеки спортен клуб. За друг клуб не зная, но Плувен спортен клуб Черно море своевременно депозира кандидатура за номинация на Даниел Нанков – състезател по плуване във възрастта 11-годишни. Неговите резултати през изтеклата година впечатлиха не само специалистите по плуване в България, но и от страни в които е участвал (15 национални рекорда и над 20 златни медала от ДП), освен златен медал друг няма. Резултатът му на 50 м свободен стил е най-добрият в Европа на тази възраст. В класацията на Фондация „Бербатов” е категорично на първо място.

Аз, неговият треньор и родителите му бяхме абсолютно сигурни, че той ще бъде носителят на този приз и чакахме. Даже го задържахме един ден по-късно да замине за участие в престижен международен турнир в Сърбия. Тази номинация обаче е била подменена в дванадесет без пет – последният момент, но недоумявам, кой и защо го е отменил.

Аз обаче искам много открито и честно да си заявя обявената позиция, а тя е: "междуличностни отношения между номиниращите и някои ръководители на клуба лишиха Даниел Нанков от една много стимулираща за млад състезател награда”.

Като негов треньор чувствам, че положеният от мен труд е бил недостатъчно ефективен щом не се оценява особенно в този случай. Пред амбициозните родители на момчето се чуствам виновен, че не сме успели – аз и клубът ми, да защитим цената на нашия труд и таланта на състезателя. Ако тази номинация беше отменена от журналистите нямаше да им се сърдя. В този случай ми е тежко от това, че предложението за отпадане на номинацията е от хора, които знаят цената на треньорския труд и значението и на най-малкото признание за получените резултати.

БОРИСЛАВ ГЕОРГИЕВ – СТАРШИ ТРЕНЬОР НА ПСК ЧЕРНО МОРЕ И ЛИЧЕН ТРЕНЬОР НА ДАНИЕЛ НАНКОВ

Послепис: Пишейки тези редове получих съобщение от престижния международен турнир в Сърбия, че Даниел Нанков има вече нов национален рекорд и златен медал на 200 м свободен стил, очаквам още рекорди в следващите стартове".