Странният конкурс за Спортист на Варна

Спорт

13-12-2014, 10:58

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

Денислав Георгиев, denislavgeorgiev.eu

Всичко от Автора

Ще ме прощават организаторите – общинари и старейшини, но тези награди са всичко друго, но не и обективна оценка на случилото се във варненският спорт през годината

Тази година като автор на блога за спортен мениджмънт и маркетинг SportIdeas.eu бях поканен да се включа в гласуването за Най-добър млад спортист на България. Организаторите от Viasport.bg са преценили, че колкото по-разнообразни мнения съберат, толкова по-представително ще е класирането.

Това по никакъв начин не задължава организаторите на Спортист на Варна да ми изпращат анкетна карта. Но се оказа, че те не са поканили повечето спортни журналисти в града…какво остава за блогъри :)

Абсурдната ситуация в класацията да гласуват 3-ма журналисти (определено не тези с най-голяма аудитория), 2-ма общински съветници и още двама спортни старейшини. Както и да го погледнеш е странно. Или хайде да си го кажем директно – тъпо е.

Тук идва и най-важният въпрос. По какви критерии да определим Спортист на Варна? Първо той варненец ли трябва да бъде? За варненски клуб ли да се състезава? Или и двете? Кой е най-важният критерий – успехи в чужбина? Успехи на национално ниво? Принос за развитието на общността във Варна? Събрана публика? Значимост като личност в национален мащаб? Много спечелени пари от спорт?

Че няма футболисти – няма. Те за спортната общност не са спортисти – очевидно. Само че имаме един Георги Китанов и един Георги Илиев, които постигнаха успехи през годината и е логично да ги уважим.

Ако гледаме само състезаващите се за варненски клубове – къде са Милян Пупович и Асен Великов – с основен принос за медалите на Черно море през изминалия сезон. А близнаците Иванови, които играят на достатъчно високо ниво в Европа? Последните помагат и за развитието на варненския спорт като меценати в последно време.

Само да маркирам липсата на Тодор Славов – имаше успехи на национални и международни състезания. И най-вече бе сред основните лица като доброволец за кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. Или те повечето спортни деятели проспаха тази кандидатура?

И съвсем на финала – отбор на годината е хандбалният Спартак, пред баскетболния Черно море. Доста странно. Да кажем, че е заради европейските мачове. Още по-странно – отборът на годината няма нито един представител в топ 10 спортистите .

Ще ме прощават организаторите – общинари и старейшини, но тези награди са всичко друго, но не и обективна оценка на случилото се във варненският спорт през годината.Класирането е подредено по единствената логика – да има за всеки по нещо и ако може да няма сърдити. Сигурен съм, че един средно интересуващ се от спорт варненец не е чувал повече от половината спортисти в топ 10. Не че постиженията им са незначими – но просто има по-заслужили, по-популярни и по-значими за обществото спортни успехи.

От варненската десятка в топ 10 на младите спортисти у нас съм включил:

2. Борислава Христова (18 г., баскетбол)

4. Георгия Кадоглу (16 г., плуване)

9. Душко Благовестов (18 г., бокс)