Корабна агенция поиска да купи подводница от общината

Мисия Варна

12-12-2014, 15:05

Снимка:

© Морски вестник

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Надежда" тръгна за скрап, "Слава" става част от атракционен компекс

Съветниците категорично отказаха, "Слава" ще става музей

Корабна агенция "Бон Марин Интернешънъл" поиска да купи от община Варна подводница. Става дума за "Слава", която преди години бе дарена от Министерството на отбраната. Искането постъпи с писмо до комисията по собственост към местния парламент, което бе разгледано на днешното заседание. 

"Предложението е във връзка с проблемите, с които общината ще се сблъска и неоправдано високата цена за конвертиране на подводницата в безопасно място за отдих и забавление на гражданите, пише в писмото си Георги Бонин, които представлява корабната агенция. Подводната лодка била необходима на "Бон Марин", за да бъдели оползотворени някои от механизмите й, както и да се ползвала за резерви части.  По думите на Бонин останалото от подводницата ставало само за скрап и рециклиране.  

Освен отказ да продадат дарената подводница, съветниците се и ядосаха на твърдението, че тя става само за скрап. Според комисията тя е част от историята на Варна и трябва  да бъде превърната в атракцион или музей, каквито са плановете на местната администрация. 

Дали ще остане на вода или ще бъде извадена на сухо, тепърва ще се решава, но градът трябва да запази подводницата за поколенията, бе общото мнение сред съветниците, които подчертаха и че е небивалица да продадат нещо, което им е дарено. 

Един от вариантите на община Варна е подводницата да застане на брега в "Аспарухово" и да е част от бъдещ туристически комплекс. Той трябва да привлича гостите на града, освен с експозиция в подводницата и с автентично рибарско селище.