Представиха книга за футболните съдии във Варна

Спорт

11-12-2014, 17:21

Снимка:

narodensport.eu

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В "Реферите - без тях не може” е описан мач от 19 юли 1924 г., когато за първи път във финали на държавното първенство прозвучава съдийската свирка

Футболният статистик Ники Райков представи във Варна най-новата футболна книга "Реферите - без тях не може”. В нея са представени 445-ма арбитри, които са ръководили мачове от българското първенство. От тях 178 вече не са сред нас, а 19-т живеят в чужбина. Посочени са фактите за всеки един от тях- първи ръководен мач, първи жълт и червен картон и в кой мач е даден.

"В книгата "Реферите – без тях не може!" са пропуснати някои имена главно от първата половина на миналия век. Това не омаловажава нейната, без да преувеличавам, енциклопедична стойност, тъй като авторът ни завещава истинско писмено богатство от историята на българското футболно съдийство“, пише за четивото редакторът Силвестър Милчев.

В книгата е описан мач от 19 юли 1924 г., когато за първи път във финали на държавното първенство прозвучава съдийската свирка, в случая на Никола Досев. Двубоят е между Левски (Дупница) и Орел (Враца). Пише и за първия мач излъчен по телевизията – Славия – ЦДНА (0:0), ръководен от Стефан Костадинов.

От книгата ще разберем още, че България има цели 11 двойки бащи и синове в съдийството. Към четивото има изключително сериозен интерес от футболната общественост у нас.

Николай Райков е посветил книгата на покойната си съпруга.