Общината ще поиска от държавата алеите в "Салтанат"

Мисия Варна

11-12-2014, 14:04

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Голяма част от сградите паметници на културата са оставени нарочно да се рушат, смята кметът

Общината ще настоява държавата да й прехвърли собствеността върху алеите в местността "Салатанат", за да може да бъде обновена Морската градина. Това съобщи кметът Иван Потних в предаването "Зала Пленарна" на Дарик Варна. Кметът категорично отхвърли възможността алеите да получат статут на улици.

"Паркът трябва да бъде съхраняван като такъв. Морската градина е символ на града и трябва да й върнем блясъка", коментира той. "Държавата е длъжник на Варна за предишните години", каза още Портних. Той се надява взаимодействието между местната и централната власт да бъде вече на коренно различна основа, особено след като градът се е сдобил с лоби в лицето на министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев. Според него най-важното за морската столица, за да не остане тя в транспортна изолация, е изграждането на магистрала "Хемус".

Други приоритетни проекти са преместването на пристанището и превръщането на зоната около Морска гара в пешеходна. Облагородяването на района ще превърне Варна в по-атрактивна дестинация за криузните кораби, чиито туристи са платежоспособни, смята Портних. Той е на мнение, че няма логична причина територията до Морска гара да не бъде със свободен достъп, както вече е станало в Бургас. Ако няма пречки, проектът може да бъде реализиран до началото на летния сезон.

Общината възнамерява и да задължи собствениците на сгради, които са паметници на културата, да бъдат по-отговорни."Голяма част от сградите са в лошо състояние и причината е, че са оставени нарочно да се рушат, за да бъдат съборени. Не мога да се съглася, че когато един собственик на сграда на пешеходната зона взема наемите от двата магазина в нея, той да не може да отдели 1-2 наема и да стегне горните етажи.

Възмутително е как на фасадите на паметници на културата се появяват климатици и рекламни табели", коментира Портних. Според него стартът на изграждането на високо скоростно трасе по проекта за интегриран градски транспорт е добър повод за мотивиране на собствениците на къщи по бул. "Мария Луиза" да ремонтират фасадите.

Ремонтът на центъра на Варна трябва да приключи до началото на летния сезон, а след него да се продължи с реновирането на улиците "Сан Стефано" и "Преслав", които също ще станат пешеходни. Портних изрази надежда, че с новия метод на полагане на паветата по центъра той ще придобие желания вид.

Зеленият регистър на Варна вече е готов и в следващите дни ще бъде качен на сайта на общината. Изработването му ще повиши контрола върху зелените площи, счита Портних.

25 млн. лв. от заемите, които Община Варна планира да тегли, могат въобще да не бъдат усвоени, обясни още кметът. Кредите били застраховка, ако се забавят плащанията на управляващите органи по европейски проекти. Ремонтът на спортните и детски площадки, за които ще бъде взет дълг от 15 млн. лв., бил един от най-често поставяните въпроси на Портних при срещите му с жителите на града.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"