Замразяват цените на лекарствата без рецепта

Животът

11-12-2014, 09:40

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Фирмите ще могат да ги индексират само с ръста на инфлацията

Хапчетата за грип и болка няма да поскъпнат от 1 януари. Цените на витамините и най-масовите лекарства, които се продават без рецепта, остават във фризера и през 2015 г. Това предвижда наредба за стойността на медикаментите, изготвена от ведомството на здравния министър Петър Москов. Така скокът на илачите, който се очакваше от Нова година, се отлага, информира в-к "Стандарт".

Ефектът ще е обратен, контрираха фармацевтите. "Мораториумът върху цените води до свиване на отстъпките към дистрибуторите и аптеките, а оттам се стига до покачване на крайните цени за пациентите", коментира председателят на националната аптечна камара Антон Вълев.

Мораториумът бе наложен през април 2013 г. от служебния кабинет на Марин Райков. През юли 2014 г. след три месеца либерализация на цените вдигането им отново беше сложено под ембарго до края на декември от правителството на Пламен Орешарски.

Ново замразяване на цените на лекарствата без рецепта ни очаква през 2015 г. Сред тези продукти са най-масовите медикаменти за настинки, главоболие, витамини, които си купуваме за своя сметка от аптеките. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов предлага цените им да не се пипат още една година. Фирмите ще могат да ги индексират само с ръста на инфлацията, предвиждат промени в наредбата за цените на медикаментите, които е изготвило ведомството му. По този начин трябва да се избегне увеличението на цените на лекарствата, което се очаква да започне от 1 януари, когато изтича сегашният мораториум. Според фармацевтичния бранш обаче ефектът ще е обратен. "Мораториумът върху цените води до свиване на отстъпките към дистрибуторите и аптеките, а оттам се стига до покачване на крайните цени за пациентите", коментира председателят на националната аптечна камара Антон Вълев. Ако фармацевтите не изберат да вдигнат цените заради свитата отстъпка, тогава се свива тяхната печалба. В тези случаи най-засегнати са малките аптеки, които не могат да си позволят да се мерят с ниските цени на големите вериги. Това увеличава процеса на декапитализация, който от години тече в тях. Според Вълев няма логика в подобна мярка. "Трябва да се подобри достъпът до лекарства, а не да се фиксират цени, това е отживелица", допълни той. На подобно мнение е и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. "Това е порочен кръг, увеличението на цените възниква заради увеличаване на разходите на фирмите и изкуственото им задържане не е решение. Освен това тук става дума за лекарства без рецепта, които не са жизненоважни за хората, нито се плащат от държавата, затова тя не би трябвало да се намесва", коментира той.

Цените на лекарствата без рецепта бяха замразени за една година през април 2013 г. от служебния кабинет на Марин Райков. През юли 2014 г. след три месеца либерализация на цените вдигането им отново беше сложено под ембарго до края на декември от кабинета на Пламен Орешарски. Производителите не бяха щастливи в нито един от двата случая, фармацевтите също. Причината за повторното замразяване на цените стана ръстът на някои лекарства без рецепта, след като тази пролет падна ембаргото. То се усети от пациентите, защото фирмите започнаха да увеличават цените едновременно и наведнъж след края на забраната. Без мораториум увеличението се усеща много по-слабо, тъй като става плавно и не по едно и също време. След падането на новата забрана в края на другата година, без ново ембарго, ефектът върху цените ще е аналогичен на този от пролетта.

Здравната каса ще иска задължителни отстъпки за всички медикаменти, които плаща. Това е една от промените, която управляващите обсъждат, за да оптимизират разходите на фонда за медикаменти. Опитите на държавата в тази посока се дължат на постоянното нарастване на харчовете на НЗОК.

Отстъпките, които ще се искат от фирмите, ще са под различна форма - например на база количество, поемане на разходи над определен таван и т.н. Подобен механизъм беше предложен още в началото на 2014 г., но той срещна силен отпор от страна на генеричната индустрия. Според нея цените на лекарствата извън патент са толкова изпилени, че няма повече накъде.

Сред другите идеи, които се обсъждат в комисията по здравеопазване и здравното министерство, е промяна в начина, по който касата плаща лекарствата, които реимбурсира на 100%. Вместо да ги плаща на аптекарите, идеята е да сключва договори с производителите им. Така ще има възможност да договаря още по-изгодни условия за финансиране, смятат специалистите. Това обаче няма да се хареса толова много на търговците на едро и дребно, защото така те няма да получават толкова големи отстъпки от фармацевтичните фирми, както сега.

Таван за лечение на възрастни в чужбина, което се поема от здравното министерство, вече няма да има. Това предвижда проект за промени в наредба на ведомството.

С промяна в друга наредба пък ведомството определя повече пари за трансплантации у нас. Въвежда се годишен размер до 1.5 млн. лв. за възстановяване на разходите на лечебните заведения за медицински изделия, необходими за имунологични изследвания. Дава се и възможност за възстановяване на разходи на болниците до 30 хил. лв., ако присаждат клетки от друга държава, информира още "Стандарт".