Присъдиха Златния глобус на "Кор Кароли" на шкипер Георги Михов с яхта "Venid Yacht"

Спорт

10-12-2014, 15:47

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Наградата ще бъде връчена на победителя на 20 декември на церемония в ресторанта на община Варна

Яхта "Venid Yacht" с шкипер Георги Михов бе определена за носител на тазгодишната награда Златен глобус на фондация "Кор Кароли". Наградата ще бъде връчена на победителя на 20 декември на церемония в ресторанта на община Варна.

"Venid Yacht" печели приза заради отличното си представяне на регата “Bosphorus Cup”, която се проведе от 30 май до 2 юни във водите на Босфора пред Истанбул с около 80 състезаващи се екипажа. Българският ветроходен съд се класира на 1-во място в клас IRC-2 сред 16 яхти с три 1-ви места и едно 2-ро от четири гонки. В общото класиране яхтата е на 9-то място. "Venid Yacht” е Elan 410, сериен тип. Оборудвана е съгласно изискванията на Морска администрация и е с отличен гардероб от ветрила. Шкипера и екипажа (с някои промени) са редовни участници и в различни регати у нас и в чужбина и имат множество призови места. В регата „Кор Кароли” участват редовно от 2009 година и имат 5 първи места в класа си.

Комисията, която определи победителя, е в състав: Каролина Георгиева, председател, и членове: кап. Стефан Методиев, к.д.п. Тома Томов, Пламен Георгиев, Васил Куртев, Илко Овчаров, Хенрих Кокончев, кап.Димитър Генчев (носител Зл.глобус 2013).

Останалите кандидатури бяха следните

Александър Бачев, състезател в клас "Кайтбординг"

Международната федерация по ветроходство (ISAF) е предложила на Международния Олимпийски Комитет да включи в програмата на Олимпийските игри ветроходната дисциплина "Кайтбординг". Реакцията на МОК е положителна и представители на последния преди седмица бяха в Абу Даби, за да наблюдават на живо участието на кайтбординга (20 състезатели) във финала на Световната купа на ISAF. Един от 20-те, специално поканен от ISAF заради отличните му прояви през годината, е българина Александър Бачев, на 17 години. През 2014 Бачев има участие в 5 върхови състезания по кайтбординг с впечатляващи резултати в тях: на Световното първенство 2014 г. е 9-ти в общото класиране и 2-ри в класирането на младежите. на Европейското първенство 2014 е 10-ти в общото класиране и 2-ри при младежите. на Световното първенство за младежи 2014 е 9-ти. на проведеното в началото на ноември 2014 Първенство на Азия е 7-ми в общото класиране и 3-ти при младежите. На състезанието за Световната купа в Абу Даби (27-30 ноември) се класира на 6-то място, като преди него са 5 световни шампиони, а след него са други двама такива.

Виктория Хинковска, състезател в клас „Byte CII”
Виктория Хинковска (16 години) е състезателка по ветроходство в клас “Byte CII”. Ветроходното постижение, за което е внесена номинацията на Виктория е извоюването на квота, участието и постигнатото класиране в Младежките Олимпийски Игри в Нанджинг, Китай от 18 до 23 Август 2014, в клас „Byte CII”. Олимпийската регата се проведе в шест състезателни дни със 101 участници-ведроходци от 62 нации. В регатата Виктория Хинковска класира България на 20-а позиция при девойките.

Класиранията на Виктория в състезанията през сезон 2014 са както следва: квалификация Световно Първенство, Лаго ди Гарда, Италия – 22 място, регати от Националните Първенства на Англия и България, с класирания в призовите места. Кандидат за Златен глобус за трети път след отличното си представяне през 2011 и 2013 година.

Димитър Вангелов, състезател клас "Фин"
Димитър Вангелов (22 години) започва като състезател в клас „Оптимист” през далечната 2003 година. Продължава на „Лазер”, а от 2009 е в клас „Фин”. През 2014 г. Димитър Вангелов става шампион на България за мъже, вицешампион на Балканиадата по ветроходство в Наводари, Румъния и заема 20-то място на Световното първенство за младежи Finn Silver Cup в Хоорн, Холандия. Кандидат за Златен глобус за втори път след отличното си представяне през 2013 година.

Ветроходен кораб "Роял Хелена" с капитан Христан Димитров
Кораба отплава на 03.05.2014 за участие в черноморската SCF Black Sea Tall Ships Regatta по маршрут Варна-Новоросийск-Сочи-Констанца. Участват 21 ветрохода с различни размери. Основен екипаж от 8 души и 25 практиканта. Капитана и екипажа полагат значителни усилия за успешното представяне на кораба в състезателната част на това престижно международно събитие. В първата гонка Варна-Новоросийск кораба се класира 3-ти в класа (7 финиширали) и 6-ти в общото класиране (общо 13 финиширали). Във втората гонка Сочи-Констанца се класира 1-ви в класа (от 6) и 3-ти в общото класиране (от общо 12). Кораба се завръща във Варна на 28.05.2014.

Тези кандидати за отличието ще получат почетна грамота.

Фондация "Кор Кароли" награждава със специална награда „за значителен принос към престижа на морска България и към българското ветроходство” и във връзка със 40-годишния му юбилей Яхт-клуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна", клуба възпитал стотици деца в любов към морето и морската професия, много носители на Златния глобус и не на последно място.

Освен това със специална награда "за постигнати забележителни резултати в национални и международни състезания и достигане до челните места в ранглистата на Международната Федерация по Ветроходство ISAF в клас „Кайтбординг” през 2014 година се награждава състезателя Александър Бачев.

Комисията за определяне носителя на наградата „Тинко Трифонов” за журналистика на морска тематика в състав Атанас Панайотов, Валентин Димитров, Илко Овчаров, Елица Виденова и Станислав Викторов, присъди отличието на екипа на РТВЦ-Варна за документалния филм „Тол шипс – Морската олимпиада” в състав: Бистра Варнева - сценарист, Деян Овчаров и Неделчо Чавдаров - оператори, Светлана Николова - компютърен монтаж, Мариела Бобева - режисьор.