Кой реши да дели спортните журналисти на наши и ваши?

Спорт

09-12-2014, 13:31

Автор:

Ивайло Борисов

Всичко от Автора

Една шепа богопомазани определиха кой е по-по-най-във варненския спорт

Че всяка игра си има своите правила, знаят и най-малките деца. За да участваш в която и да е игра, правилата просто трябва да се спазват. И това го знаят малчуганите. А когато правилата не кореспондират с очакванията ти - просто ги променяш. Натъманяваш ги според собствените си възможности, за да се представиш по начина, по който искаш. Това вече децата не го умеят. Правят го възрастните!

На миналогодишната анкета за Спортист на 2013-та, спортните журналисти от морската столица определиха единодушно за най-достоен да получи това признание Владимир Вълев-Питбула.Този избор накара членовете на Обществения съвет по спорта във Варна да изпитат огромно възмущение. Тук отварям една скоба - Новият обществен съвет по спорта във Варна към кмета на града бе избран на 10 септември 2013 г. За председател бе определен Симеон Варчев. За първи път в историята на структурата бяха обявени двама секретари - Бончо Бонев и позабравения до този момент Емил Пандов, който отново изгря в управлението на спорта. Тази обществена организация бе създадена с цел да помогне на варненския спорт да се върне на онова ниво, на което е бил в най-добрите си години.

След като изборът на Питбула накара членовете на обществената организация меко казано да се "развълнуват", те потърсиха среща със спортните журналисти. На нея председателят Симеон Варчев дръпна състрадателна, направо сълзлива реч, която целеше едно единствено нещо - да вмени вина в журналистите. Видиш ли, те не са избрали "правилния" спортист, достоен за въпросния приз. В последствие стана ясно, че "точният" избор е бил един - най-големият български тенисист Григор Димитров. Добър избор, дори отличен, но, ако ставаше дума за Спортист на България. "Проблемът" на спортните журналисти в случая бе в това, че не припознаваха Гришо за варненец и свързан по някакъв начин със спорта в града, въпреки че по документи той се води състезател на ТК Черно море - Елит. Главният треньор на клуба Огнян Илиев бе най-възмутен от случилото се - разбираемо: този приз за Григор Димитров щеше да е безплатна реклама за неговия клуб. В последствие се чуха и неща от сорта - "Гришо е адски възмутен от това, че не е избран за спортист на Варна за 2013 г.". По-късно - през август тази година звездният ни тенисист получи заслуженото признание на варненци - той стана почетен гражданин на Варна.

След като не успяха да се справи с този болезнен проблем, Общественият съвет по спорта ни в клин ни в ръкав реши да промени регламента за провеждане на анкетата. А той е повече от скандален. Гласи, че правото да посочат спортист на Варна за 2014 г. имат само трима, повтарям - трима журналисти от морската столица, представители на Обществения съвет по спорта и общинския съвет. Тук следва въпросът: Какъв е критерият за подбор? И изобщо кой си позволи да дели спортните журналисти във Варна на наши и ваши? На послушни и непослушни?

В регламента за гласуване в 56-ата анкета за определяне на Спортист на годината на България 2014 пише: "Не се селектират спортни журналисти и не се указват критерии, според които могат да гласуват само определени от тях, тъй като организаторът на анкетата не смята, че съществува коректен начин за определяне нивото на познания на всеки журналист!", Кратко и ясно! Но не и за местните управници на спорта.

За първи път, откакто съществува това допитване, болшинството от местните варненски спортни журналисти са игнорирани. Сякаш така - заслужено - ги наказват за предишни прегрешения към Обществения съвет. Еми хак им е, като ни се опълчват, сякаш казва решението. Точно по идея на хората от Обществения съвет беше създадена комисия, която трябваше да каже тежката си дума. В нея попаднаха само трима представители на спортните медии, както и двама общински съветници. Придържайки се към изготвени от Обществения съвет критерии, въпросната комисия определи на свое заседание победителите в анкетата. Така една шепа богопомазани решиха кой е по по най във варненския спорт.

Случилото се, обаче, е без аналог в България и света, тъй като се знае, че за всяка анкета задължително се взема вотът на журналистите от местните или националните медии. Моите уважения към членовете на Обществения съвет на спорта, много от които са се доказали като треньори и ръководители, но не мога да приема как те се опитват да зачеркват дългогодишни традиции. За капак да подлагат на публично унижение журналистите. Е, разбира се - избирателно. Още повече, че именно медиите са ги направили популярни през годините.

Кой може да каже каква трябва да е бройката на спортните журналисти, гласуващи в анкетата във Варна? Защо и кой може да си позволи да селектира или да ограничава представителите на медиите, да дадат своя вот за "Спортист на годината"? Този метод на работа автоматично оставя съмнения за манипулация на вота и опит за саботаж на избора. Някой трябва да поеме отговорността за тези нелепости. Защото със сигурност отново ще има недоволни от подреждането в десятката. Доказано е, че колкото повече журналисти участват в една класация, толкова по-точен ще е изборът на най-добрите спортисти. Нима за спортист номер 1 на България ще има дискриминация на спортни журналисти? Никога не е имало и няма как да има. На практика излиза, че във Варна сами измислят нови и то доста скандални правила. Дано Общественият съвет реши да ревизира скандалното си решение. В противен случай, след избора на новия Спортист на годината, който е един безспорно достоен за приза състезател, ще останат един горчив привкус и съмнения за нелегитимност.