Реновират басейн на гола поляна

Животът

09-12-2014, 06:00

Снимка:

в. Труд

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Спортното министерство спря проекти за 1 млн. лв.

Девет милиона лева, заделени за спортни обекти, висят и не е ясно колко от тях ще бъдат усвоени. Парите са от отпуснатите 20 млн. лв. на Министерството на младежта (ММС) по прочутото ПМС 19 на „кабинета Орешарски" за програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Проектите за спортни бази са 102 в 44 общини. Срокът е до края на годината, а досега в министерството имат документи за свършена работа за 10 млн. лв., които ще бъдат разплатени, сочи спешната проверка, назначена от министър Красен Кралев. Вече са спрени 4 проекта за 1 млн. лв., а много бързо трябва да стане ясно какво се случва с останалите за 9 млн. Експерти на ММС ще продължат да обхождат обектите, за да се вземе решение преди приключването на финансовата година.
В Антоново са кандидатствали за реновиране и доизграждане на спортен комплекс с басейн, а там в момента има изкоп, поляна и гора. Община Мадан има проект за спортната зала на училище „Отец Паисий", но няма достъп до обекта поради липса на път. При кандидатстването не е взето предвид, че трябва да се отчуждават частни земи, което прави работата невъзможна за изпълнение в срок. В няколко села в община Гоце Делчев (Брезница, Лъжница, Корница, Буково) парите не са достигнали за предвидените спортни площадки и проектантът съкратил арматурата, за да влезе в количествено-стойностните сметки. За с. Ябланово, община Котел в ММС получили доклад от надзора, че работата върви по план, а обектът още е голя поляна. В с. Божурово, община Добрич все още не е започнал строеж на спортна площадка, но и за този обект има доклад от надзорника, че сроковете се спазват.
„Не може да сложим подпис за изплащане без да сме проверили - каза Кралев. - А и не трябва да ощетим нито една община, която си върши добросъвестно работата."
Добри примери са стадион „Христо Ботев" във Враца - усвоени 2,265 млн. лв, стадион във Велико Търново - модернизация за 2,275 млн. лв., закритият басейн „Арпезос" в Кърджали за 1,5 млн. лв. и др.
Министър Красен Кралев:
Много бързо трябва да изясним кой колко взима
„Държавата си е направила труда да отпусне 20 млн. лева за строеж на спортни обекти. Но едните работят, а другите крадат, каза министър Кралев. И добави: трябва бързо да поемем отговорността кои обекти по колко пари ще получат. Някои са се справили блестящо, но други, да кажем, будят недоумение."
По думите на министъра има и отличници, и то в национално значение - стадионите във Враца и Велико Търново, покритият басейн в Кърджали. „Други общини си изпълняват коректно задълженията, но не им стига времето - обобщи Кралев. - Те могат да разчитат на пълно съдействие и ще получат финансиране до размера на изпълнената и отчетена работа. Има и прекратени 4 обекта за общо 1 млн. лв. поради установена тотална невъзможност за изпълнение."