Военният министър иска споделено финансиране за хеликоптерите

Животът

05-12-2014, 12:33

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Николай Ненчев вика външен одит за разхищения във ВМА

И други институции освен военното министерство трябва да финансират поддръжката на трите хеликоптера „Пантер“ от поделението на военноморската авиация във Варна. Такова мнение изрази днес министър Николай Ненчев при посещението си във Варна. Сумата от два милиона лева годишно трябва да бъде разделена между военното и транспортното министерства, тъй като хеликоптерите играят важна роля при търсене и спасяване по море.

За сериозни изтичания на средства в системата на Министерството на отбраната предупреди във Варна военният министър Николай Ненчев, съобщава БТА. Не се поддавайте на провокации, каза той на среща с личния състав на командването на Военноморските сили и увери присъстващите, че въпреки проблемите в Българската армия се прави всичко възможно те да бъдат решавани, а комуникацията ще бъде подобрена.

Министърът започнал този тип разговори, за да придобие ясна представа за всичко, което се случва по места, както и да придобие ясна представа за състоянието на БА и да формира най-добрите политики в рамките на Министерство на отбраната.

Трудностите са много, но са преодолими. В момента се води битка в полето на Народното събрание и Министерски съвет по отношение на средствата от бюджета, предвиден за Българската армия, каза той и обясни, че е поискал и получил много голяма подкрепа от страна на Комисията по отбрана. Водени са разговори с президента, министъра на финансите, министър-председателя във връзка с ангажиментите, които страната ни е поела за постепенно нарастване на бюджета за отбрана до 2% до 2020 г. Той апелира политиците да бъдат по-отговорни към Българската армия и към задълженията, които поемат към Българската армия, тъй като в обществото остава усещане за липса на търпимост, доверие и респект. Политиците трябва да престанат да подценяват Българската армия, апелира Ненчев.

Ненчев не даде повече информация за разхищенията. Той обясни, че в момента в министерството и във ВМА текат проверки. Очаква се другата седмица да бъдат взети решения по тези проблеми. „Не съм далеч от идеята и за външен одит”, каза министърът.

Ненчев е категоричен, че няма да отстъпи от позицията си, че съкращения сред личния състав на армията не бива да се правят. В администрацията обаче е твърде вероятно да има намаление на персонала, допълни той.