Телефонните измамници отново атакуват

Крими

05-12-2014, 11:58

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Сценариите стават все по-разнообразни - бъдете нащрек!

Няколко случая на измами на възрастни хора са регистрирани в полицията само вчера. 

Около 13:05 часа 67-годишна жена се оплакала, че неизвестно лице е позвънило на домашния й телефон и се е представило за лекар. Мъжът опитал да я убеди, че дъщеря й е счупила крак и спешно се нуждае от скъпоструваща операция. Измамникът поискал сумата от 7500 лв. След акция на полицията е задържан 55-годишен мъж от Игнатиево. По случая е започнато незабавно полицейско производство.

Друга пенсионерка обаче не се е сетила да звънне първо на полицията или на близките си и предала исканата сума на измамниците, които се издирват. Вчера 75-годишната жена получила телефонно обаждане на домашния си телефон от лице, което й обяснило, че ще получи пакет с документи от чужбина за сина й. За да вземе плика обаче, тя трябва да заплати сумата от 1700 лв. Около 17,15 часа, пред голям магазин за хранителни стоки в "Аспарухово", пенсионерката предала сумата на непознат мъж.

Друг сценарий са използвали два измамници, за да приберат от 73-годишен варненец 1500 лева, 1500 евро и 1800 щатски долара. Той разказал, че предал парите на бул. «Цар Освободител» на двама, с които се запознал малко по-рано. Те го убедили, че парите им трябват спешно, но му оставят в залог скъп часовник и чанта със голяма сума пари в евро.

ОДМВР – Варна обръща внимание на това, че схемите за измами са познати, но с променен сценарий. Призоваваме всички граждани, които имат възрастни близки и роднини, да им обърнат внимание и да ги призоват да търсят контакт първо със свои съседи, деца, внуци, за да обсъдят ситуацията с тях, в която са попаднали. Посъветвайте ги да не се доверяват на случайни непознати, срещнати на улицата, които им предлагат различни предмети или услуги; да не допускат случайни телефонни обаждания на домашния телефон да ги оставят без спестявания.