Доброволци се събират на купон в младежката столица

Животът

05-12-2014, 10:23

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Младежи, помагали при бедствието в „Аспарухово“, са поканени днес в общината

Голям купон за Международния ден на доброволеца организират днес във Варна – Европейската младежка столица`2017. Заедно ще празнуват участници в Младежката доброволческа служба, Летните доброволчески стажове към общинската администрация и младежи, помогнали при акциите за отстраняване на щетите от бедствието в „Аспарухово“. Купонът започва в 18.00ч. в общината.

„Варна е първият град в страната, който подкрепя и окуражава младото поколение да се ангажира с доброволчество в отговор на принципите на Европейската харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите. Още през 2004 г. за първи път се реализира общинската инициатива “Летни доброволчески стажове”, които дават възможност на варненските младежи на възраст от 15 до 29 години да осмислят свободното си време през летните месеци. В рамките на 2 или 4 седмици (по 4 часа на ден) в избрана от тях институция или организация младите доброволци трупат професионален опит в различни сфери на обществения живот“, разказва Светлана Пасева, началник-отдел „Младежки дейности“ в община Варна.

Общинската инициатива за организиране на летни доброволчески стажове прераства в постоянно действаща Младежка доброволческа служба в началото на 2007 година и е първа по рода си в България.

През отминаващата 2014 г. общо 15 неправителствени организации и 10 институции в морската столица приеха доброволци чрез Младежката доброволческа служба. Те се включиха в различни дейности като работа с деца в неравностойно положение, интеграция на младежи с увреждания, екомониторинг, почистване и маркиране на туристически маршрути, информационни и екокампании за почистване на крайбрежната ивица, занимания с деца в арт ателиета, аниматорство, организиране на културни и спортни събития, заснемане на репортажи и интервюта с младежка насоченост.

Доброволчеството придобива все повече популярност в България. Традиционно понятието "доброволческа дейност" или "доброволец" се свързва със свободното и безвъзмездно предоставяне на услуги и труд. Доброволческият труд обучава и мотивира младите хора, като им предлага възможности да дадат най-доброто от своите способности и да развиват своите умения, в полза на себе си и на обществото.