Проект за модерна онкотерапия застрашен от провал

Мисия Варна

05-12-2014, 08:41

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цяла година проектът цикли заради обжалване на тръжната процедура

Варна може да загуби 2,6 млн. лв. европари, предвидени за закупуването на линеен ускорител за онкоболницата. Това призна Стефан Манзуркин, ръководител на проекта, по който бенефициент е общината, съобщи в. "Труд". Модерният апарат за лъчелечение трябва да бъде доставен до 30 октомври 2015 г.

Цяла година обаче проектът цикли заради обжалване на тръжната процедура, подготвена от плевенска фирма. Участник в обявената през лятото обществена поръчка направил възражение. КЗК и тричленен състав на ВАС са отхвърлили жалбата, предстои да я гледа 5-членка на ВАС. Съдът обаче разрешил дейностите по проекта да продължат и на 16 декември предстои избор на доставчик на апаратурата. Документи са подали 4 фирми. "Практиката сочи, че почти винаги загубилите обжалват, но още има шанс да спазим срока", обясни Манзуркин.

Нуждата от линеен ускорител във Варна е огромна. Градът е сред малкото областни центрове, в които лъчелечението се извършва със стар апарат за телегаматерапия, който годишно обслужва от 800 до 1100 души и е претоварен заради ръста на болните. Пациенти масово пътуват до Шумен и София, където има линейни ускорители. Според шефката на отделението проф. Лена Маринова по евростандарт Североизточна България трябва да има 7 ускорителя, а работят 3 - в Русе и Шумен. Други два ще тръгнат скоро във варненската МБАЛ "Св. Марина".