Майстори-кулинари се състезават с морски ястия за Никулден

Животът

03-12-2014, 13:33

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Входът за фестивала и дегустациите са безплатни

За четвърта поредна година през декември варненци имат шанса да станат част от Четвъртия национален кулинарен фестивал Варна 2014. На 5 декември - петък, той ще събере майстор-готвачи от морската столица, региона и страната, които ще мерят уменията си с ястия от националната и световната кухня. Както се полага в навечерието на Никулден, акцентът в кулинарното състезание ще бъде поставен върху рибните блюда и морските деликатеси.

В надпреварата ще участват индивидуални участници и отбори на колежи, гимназии и паралелки по туризъм, хотелски комплекси и елитни ресторанти. Те ще доказват професионализма си в три категории - предястие, основно ястие и десерт, като качествата им ще бъдат оценявани от петчленно жури.

Победителите ще си тръгнат с награди, а зрителите ще имат възможност да дегустират представените морски изкушения. Карпачо от октопод, чрноморски див лаврак с тиква, земна ябълка и спанак, руло от пъстърва, тортичка от ракообразни със сезонни билки, тартар от пушен лефер с авокадо, хайвер и портокалов сос от уасаби, никулденско парфе със сьомга са само част от екзотичните специалитети, с които състезателите ще се борят за признанието на журито и гостите в петъчната вечер.

Традиционната кулинарна надпревара е организирана от община Варна, Варненската туристическа камара и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, а за доброто настроение на гости и участници ще се погрижат възпитаници на Общинския детски комплекс.

Кулинарната фиеста ще се развихри в Пазара на Мол Варна. Началото е в 18 часа, а входът за фестивала и дегустациите са безплатни.