ЦЕРН стига до класната стая

Животът

02-12-2014, 17:06

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учениците от Професионалната гимназия по електротехника ще осъществят видеовръзка с ЦЕРН

Първата Национална учителска програма за учители-инженери от професионалните гимназии от област на образование "Техника" се проведе в Conseil Europeen pour la Recherhe Nucleaire (CERN/ЦЕРН) - Женева. Тя се организира за първи път в богатата история на образователните програми на международната организация. За разлика от обичайните програми за обучение на учители по физика и астрономия тук акцентът беше поставен върху инженерните дейности в различните съоръжения на ЦЕРН.

"Инженерството е сред специалностите, които са в основата на ЦЕРН и е свързано с почти всичките дейности на нашата организация. Създаването на ускорител на елементарни частици или детектори е невъзможно без инженерите – учените създават само основния модел на устройството, а след това инженерите трябва да измислят как да го осъществят на практика. Затова смятаме, че трябва да подкрепим и преподавателите, които подготвят новото поколение инженери. Не бива да забравяме, че съвременната наука има нужда от много повече инженери, отколкото от учени", казва д-р Ролф Ландоа - ръководител на образователния офис на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Участниците от Варна- инж. Диана Христова – експерт в РИО- Варна, инж. Мария Гроздева, инж. Людмила Начева, инж. Мария Гергова, инж. Галина Дончева, инж. Даниела Мантарова, инж. Петя Маринова осъществиха серия от изяви, подчинени на целта идеите на ЦЕРН да достигнат до класната стая. Те проведоха квалификационни срещи- разговори с педагогическите колективи в професионалните гимназии, представяне на филма "4% вселена" пред учениците от 9 и 10 клас и обсъждане на възникналите въпроси. В Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн беше открита постоянна изложба на плакати и брошури, запознаващи любознателните млади хора с извършваните експерименти и напредъка на науката. Благодарение на тези инициативи учениците научиха какво е ГРИД, CMS и LHcB. Запознаването с историята на компютърната техника в часовете по информатика вече става по интерактивен начин чрез възможността да се използват видео материалите от сайта на ЦЕРН.
Заключителната изява беше организирана на 27 ноември в сградата на Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна под формата на работно съвещание "ЦЕРН и предизвикателствата пред професионалното образование". Нетрадиционният подход в поднасянето на информацията пред 41 учители-инженери от професионалните гимназии очаквано предизвика голям интерес и отзвук. Съвещанието започна с представяне на новите моменти в изискванията пред професионалното образование, свързани с очакваните промени, породени от въвеждането на процеса на валидиране на знания и умения и навлизането на дуалното образование.

Какво представлява ЦЕРН - неговата история, настояще и бъдеще, както и образователните програми и българското участие бяха детайлно изяснени със снимков материал и поднесени с много емоция. Участниците споделиха впечатленията си и незабравимите емоции от видяното и срещите с изявени български специалисти. Присъстващите на срещата учители бяха запознати от Координатора от българска страна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" - Варна с възможността да участват във следващите програми за обучения се запознаха с възможностите за участие, както и с ресурсите в сайта на ЦЕРН и възможностите те да бъдат използвани в обучението по специални предмети. Инициативите продължават и през пролетта на 2015 г, когато учениците от Професионалната гимназия по електротехника ще осъществят видеовръзка с ЦЕРН в рамките на Националното състезание "Енергия на бъдещето".